63. Csorba blog. Kecskeméti Kálmán fotói, festményei. Két újabb Csorba kötet ismertetése

1. Kecskeméti Kálmánról legutóbb itt írtam a honlapon. Most kaptam egy e-mailt a fotó-és festőművésztől, melyben digitális kiállításáról ad hírt. Megtekinthető itt. Amint a honlapon is írtam, Csorba és Kecskeméti Kálmán között mély emberi kötődés is kialakult amellett, hogy a fotóművész a költőt több életszakaszában is figyelemmel kísérte, fotózta. Egyik legkedvesebb Csorba-fotómat is ő készítette:

Köszönöm a meghívót a digitális kiállításra. Ajánlom figyelmükbe a galeria12.hu oldalt is, amelyen a kiállítás megjelenik. Nagyon sok érdekes, szép, de ízlésemnek néha túl “modern” kép is látható az oldalon, tessék válogatni!
(Tegnap este a szerkesztés lezárása után négy Csorba-portrét kaptam Kecskeméti Kálmántól. Köszönöm szépen. A fotók itt megtekinthetők. Az elsőn jól látható a költő balkezes írása. Ha csak a szemeket figyelem a képeken, azok is sokat elárulnak Csorbáról.)

2. Elhatároztam, hogy ezentúl minden blogbejegyzésben közlök egy olyan Csorba verset, amelyet a költő maga mond. Tehát nemcsak olvashatják, hallhatják is a költőt. Ezen az oldalon mindegyik eddig fellelt Csorba által mondott verset összegyűjtve is elérhetővé tettem. A verseket címük betűrendjében közlöm, először tehát az Alkonyat a városszélről (Írott szöveg) címűt. A verscímre kattintva mp3 formátumú hangfájl nyílik, az (Írott szöveg) link alatt pedig a vers szövege. Az mp3-fájl erről az oldalról is oldalról is elérhető.  A vers megjelent a Híd panasza, az Összegyűjtött versek és a Csorba Győző válogatott versei című kötetekben is.

3. Ebben a blogban két különleges kötetet mutatok be, a Csorba Győző Emlékszoba : Katalógus  és a Csorba Győző 75 címűt.
Az eddig bemutatott Csorba-köteteket ezen a folyamatosan bővített oldalon gyűjtöm egybe.

a. Az Emlékszoba katalógusának leírása:

Csorba Győző Emlékszoba : Katalógus / [a kiállítást és a katalógust összeállították a Baranya Megyei Könyvtár munkatársai ; szakértő, tanácsadó Bertók László]. – Pécs : BMK, 1996. – 40 p. : ill. ; 21 cm.
Nem szaporítom a szót. Az Emlékszoba első megnyitójáról itt írtam. A megnyitóról készült tv-riport, melyben Bertók László is beszél, itt látható.
Az Emlékszoba a Csorba Győző Könyvtárral együtt költözött a Tudásközpontba. Mivel ugyanaz az anyag került ebbe az új emlékszobába, mint amelyik a régiben volt, a katalógust nem kellett változtatni. Az Emlékszoba második megnyitóján rám osztották a megnyitó beszédet. Itt olvashatják. A második emlékszoba avatásáról itt láthatnak képes összeállítást. Ugyancsak a youtube-on láthatók KatillaFilm képei is.

A Csorba Győző Emlékszoba kötet borítója:

Az Emlékszoba katalógusának pdf-változata itt megtekinthető.

b. A Csorba Győző 75 című, egy példányban készült, eredeti kéziratokat és rajzokat tartalmazó emlékkötetből sok oldalt lefotóztam, ezeket itt gyűjtöttem egybe. (Nagy fájl, lassan nyílik.)

Az Emlékkötet címlapja és egyben borítója és a címlap hátoldala:

A kötet tartalomjegyzéke:

Köszönöm figyelmüket.