164. Csorba blog. Nagy Imre professzor Klemm Antal tanulmánya és egyebek

1. Csorba Győző kötetek részletes ismertetése a honlapon.
2. Csorba versek hang- és videófelvételeken.
3. Az előző Csorba blogban írtam a Jelenkor áprilisi számáról, amelyben a Csorba Társaság elnöke, dr. Nagy Imre professzor és Boda Miklós irodalom- és művelődéstörténész, lelkes tagtársunk is szerepel. Az áprilisi lapszám ajánlója itt olvasható.
Most Nagy Imre professzor tanulmányát teszem közzé, itt. (Elnézést, a néhány kissé ferde oldalért, nem akartam, hogy szétessen a lapszám a szkennelés közben.)
A fontos tanulmányt két kiváló nyelvész közös fotója külön érdekessé teszi: Nagy Imre sokat járt utána, míg végül sikerült megtalálnia.

Ilyen nagy szeretettel, tisztelettel emlékezett Nagy Imre egykori tanárára Temesi Mihályra, akinek képe nem véletlenül került a tanulmányba:

In: Per aspera ad astra

A Klemm-tanulmány két utolsó oldalát (a jegyzetek nélkül) ideidézem, további magyarázatul szolgálnak, miért is foglalkozik egy irodalomtörténész nyelvészettel.

Klemm Antalról emlékezetes előadást tartott Nagy Imre a Csorba Társaság egyik közgyűlésén is. Közgyűlési beszámolómban ezt írtam: “A tervvel ellentétben nem a közgyűlés lett az első napirendi pont, hanem Nagy Imre professzor előadása Klemm Antal nyelvészprofesszorról. Mindenki örömmel hallgatta az anekdotákkal fűszerezett magas színvonalú, kitűnő előadást. Köszönjük, professzor úr, hogy emlékezetessé tette az estét. Az előadáshoz készített képsorozatot az előadó engedélyének megszerzése után majd közzéteszem. Sajnálom, hogy hangfelvétel nem készült így nem tudom prezentálni az előadás szövegét. A hozzászólások is magas színvonalúak voltak, dr. Pesti János pedig amolyan korreferátumként mondta el hozzászólását, sőt még a közönséget is megénekeltette.” (Az előadás kísérő képeit a professzor útmutatása alapján én állítottam össze és a kivetítőt is kezeltem az előadás alatt, azaz demonstrátorként működtem közre.) A PowerPointos sorozat itt megtekinthető.

Azt hiszem, zárómondatként nyugodtan írhatom: De jó, hogy egy irodalomtörténész foglalkozik nyelvészettel is!

4. Sajnos, szomorú hírem is van, meghalt régi kedves ismerősöm, Kárpáti Gábor régész, kivel a Papucsban (korosodó és koros pécsiek előnyben: közkedvelt borozó – volt – a Sétatéren, törzsasztallal a régészeknek) sokszor ittam egy pohár bort. Ő rajnai rizlinget, én cirfándlit. Kedves Gábor nyugodj békében és iszogasd a felhők felett is a rizlingedet zavartalan nyugalomban!

5. “Tamási Áron írásainak üzenetét, hitét és erejét kívánja minél több olvasóhoz eljuttatni a Petőfi Kulturális Ügynökség. Az Erdélyben és Székelyföldön utazó Irodalmi Karaván számos programon keresztül mutatja be a székely írót Pünkösd idején; június 2-től 5-ig.

Idén, az erdélyi és az egyetemes magyar irodalom kimagasló alkotója születésének 125. évfordulóján emlékévet hirdetett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága, mely során egész évben a Kossuth-díjas író kivételes öröksége előtt tisztelegnek határokon átnyúlóan, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarokat egy szellemi közösségbe kapcsolva. A Petőfi Kulturális Ügynökség a Kiemelt Programok Igazgatóságának szervezésében könyvbemutatóval, diákokat megszólító csapatjátékkal és szabadtéri kiállítással is készül.”  In: Magyar Nemzet.

A következő blogban majd egy örömteli hírt is megosztok, és akkor tényleg folytatom a Csorba-verskéziratok bemutatását.

Köszönöm figyelmüket!