99. Csorba blog. A Wikipédia Csorba szócikkéről.

Szolgálati közlemény! A Csorba emlékezést a Pécsi Köztemetőben, a költő sírjánál  szeptember 13-án 17 órakor tartjuk!

A mai  Csorba vers: A kék madár. A vers a linkről meghallgatható a költő előadásában is. A versben az öregedő költő a gyerekkor egyszerűségét siratja és a kék madár messze szállásán mereng. 

Szárnyát lebbenti s elröppen
és meg sem áll a kék madár
s nyújtózik mind didergőbben
négy oldalamnál hét határ

A boldogság kék madaráról itt olvashat szép példázatot.

Ma Sipos Béla professzor úr (róla itt írtam az 1. pontban) egy újabb levele késztetett a klaviatúrához. E-mailjében a professzor a következővel örvendeztett meg: “Írtam egy Wikipédia járőrnek, aki sokat segített Nekem és engedélyezte Csorba Győző és Várkonyi Nándor Wikipédia cikkeinél a módosításaimat. Ezt megtette, Csorba Győző esetében a fejszobor fényképe és a videók most már láthatóak” Hát nagyon szépen köszönöm Sipos Bélának a gondos munkát. A wikipédia Csorba szócikke így sokkal informatívabb lett, ajánlom figyelmükbe, különösen a videókhoz vezető linkeket. Régen láttuk már ezeket a videókat, most így újra nézve bizony megkönnyeztük néhány jelenetüket.

Azért is köszönöm Sipos Bélának az értesítést, mert most megnéztem a Wikipédián Csorba oldalát, így néhány észrevételt tudok tenni annak tartalmával kapcsolatban.

1. A Művei  alcím első bejegyzése téves. Az ott jelzett kötet semmilyen formában nem kapcsolható Csorbához, ezt föltétlenül törölni kell. Talán ez a legfontosabb feladat.

2. A jobboldali oszlopban a Kitüntetései alcím alól kimaradt Csorba 1986-ban kapott Pécs Díszpolgára címe. A pécsi témájú weboldalak ennek a kitüntetésnek a tulajdonosait csak 1990-től sorolják fel, ami nem nagyon érthető. Mert akik 1990 előtt kapták a díjat, azok között is volt arra érdemes. Mert minden díj, kitüntetés olyan, hogy az azt megkapók között van aki növeli a díj fényét, és bizony van olyan is, aki inkább homályosítja. Hát Csorba biztosan nem homályosította. Mert nem a hatalomhoz való dörgölőzése miatt, hanem a tehetsége, munkája elismeréseként kapta azt.

3. Talán nem szerénytelenség, ha megjegyzem, hogy a szócikk Művei alcíme alatt a Csorba Győző honlapon a költő önálló műveit, fordításköteteit és mindenféle műfajban megjelent nagyobb munkáit, valamint a róla szóló önálló köteteket ismertető oldalra utalni kellene egy linkkel, mert ez összefoglalás adja a legteljesebb képet a költő munkásságáról.

4. A További Információk alcím első sorában helyesen: a “Digitális Irodalmi Akadémia honlapján”. A honlapján szó előtt szünet kell.

5. Az Emlékezete alcím alatt helyesen: “2013. január 1-e óta a nevét viseli a volt Baranya Megyei Könyvtár, amely ma a Pécsi Tudásközpontban működik.” (A Pécsi Városi Könyvtárnak nem volt névadója, a megyei könyvtárral összeolvadt könyvtárhálózat legnagyobb fiókkönyvtára Várkonyi Nándor nevét viseli.)

6. A Jegyzetek után közölt adat, (Születése bejegyezve a pécsi polgári anyakönyv 655/1916 száma alatt.”) linkje olyan oldalra vezet, amelyet csak föliratkozás után lehet elérni. Én egy közvetlen linket tudok adni ehhez a dokumentumhoz, amelyet családfakutatással is foglalkozó olasz vejemtől kaptam. Inkább ezzel a linkkel kellene közölni a az anyakönyv fotóját:

Születése bejegyezve a pécsi polgári anyakönyv 655/1916 száma alatt.” Vagyis az új link címe https://csorbagyozo.hu/wp-content/uploads/2021/09/Csorba-Gyozo-szul-akv.jpg legyen.

A dokumentum fotóját  is közlöm:

7. Önéletírásában Csorba Magamról, verseimről címmel fontos és pontos adatokat oszt meg munkásságáról, életértől, költői ars poeticájáról. Ezt is érdemes volna közölni valamelyik címszó alatt. Megjelent az Összegyűjtött versek című kötetben. (Bp. : Magvető Könyvkiadó, 1978. 675- [685] p.) Elérhető erről a linkről.

Köszönöm még egyszer Sipos professzor úr munkáját. A fenti listát neki is eljuttatom, talán ő lesz kedves továbbítani ezeket a “wikipédia járőrnek”, de ha más is tud segíteni ebben az ügyben, szívesen fogadok minden ötletet, lehetőséget. Én magam nem igazodtam el a szerkesztési elvek között, önhatalmúlag pedig nem merek változtatni, hiába biztat erre az útmutató.

Köszönöm a figyelmet.