116. Csorba blog. Egy segélykiáltás és Margitka fotóinak első részlete

Az új bejegyzésem a szokásos bevezető után két tételt tartalmaz. Mindkettő fontos, kérem, olvassák el, nézzék meg őket.

Az egyik egy segélykiáltás az internethasználóknak. (Ezt a fészbukon és az e-mailekben külön is közzéteszem.) A másik a Margitkáról ígért fotóalbum első részlete, kérem, fogadják szeretettel.

Csorba Győző kötetek részletes ismertetése a honlapon.
A mai  Csorba vers: Néhánysorosok. A versek a linkről meghallgathatók a költő előadásban is. Csorba nagyon sok rövid, epigramma-szerű verset, bökverset írt, különösen első köteteiben, de öregkori versei között is találhatók ilyenek. Az elhangzó versek több helyen, több ciklusban jelentek meg kötetekben. A hangfelvételen elhangzó Néhánysorosok címen nem található ciklus Csorba köteteiben. A versek megjelenési helyét alább az elhangzásuk sorrendjében közlöm. (A kötetek teljes tartalma a verscím linkjéről is elérhető!)
A Másik ősz önálló verscím. Megjelent a Séta és meditáció című kötetben. (Budapest : Magvető, 1965)
A büszke és a Beszélőnév című versek a Vegyes sóhajtások c. ciklusban jelentek meg, a Simeon tűnődése című kötetben. (Bp. : Magvető, 1983)
Az Egy “odaadó”-raKétsorosok című ciklus első darabja. Megjelent a Görbül az idő (Bp. : Magvető, 1985) című kötetben.
A hangfelvételen az utolsó, sokszor idézett kétsorost Csorba Más címmel mondja el. A vers a Villanások című ciklusban, a Lélek és ősz című kötetben jelent meg. A ciklusban nincs külön címe, csak számozása (1).

Segélykiáltás az internethasználóknak

Légy óvatos! Többszörös ellenőrzés nélkül ne tegyél fel semmit az internetre és ellenőrzés nélkül onnan ne vegyél adatot és ne adj tovább ott/onnan semmit! Ha figyelmetlen vagy és téves információkat jóhiszeműen terjesztesz, te is olyanná válhatsz, mint a fake news oldalak tudatos terjesztői. A tudatlanság nem ment föl a felelősség alól!
És ami még sajnálatos, ami egyszer megjelent az interneten, az onnan már alig tüntethető el.
Sajnálatos, hogy fentieket a Csorba versek kapcsán is igazolni tudom. Íme!

A Margitkáról készített fotóalbumhoz válogattam verset. Mivel a Fordított kígyó címűt már sok helyen idéztem, egy másikat kerestem. A versnek hirtelen nem jutott eszembe a címe, csak az első sora. Beírtam a google-keresőbe, így: szeretném elmondani végre egyszer, és lám, mi jelent meg első találatként. Vagyis Lackfi János a facebook-fiókjában Parti Nagy Lajos verseként közli Csorba gyönyörű vallomását. Gyanús lett a dolog, hát beírtam a keresőkérdést így, szeretném elmondani végre egyszer Parti Nagy Lajos. És, mit ad Isten és az internet, Lackfi János ajánlójával együtt összesen kilencszer került elő a vers a találatok között úgy, hogy Parti Nagy Lajos nevét tüntették fel szerzőként.

Az internet (és benne a facebook) legnagyobb átkai közé tartozik az ellenőrzés hiánya és az ebből fakadó kontrollálatlan sokszorozás, terjesztés. Mert ha egyszer megjelenik valami ellenőrizetlenül, azt sokan megtalálják és sokan továbbterjesztik, “linkelik”, ugyancsak ellenőrizetlenül. Ez történt Csorba versével is. Valaki, valahol egyszer Parti Nagynak ajándékozta, mások ezt a kontrollálatlan közlést mindenféle ellenőrzés nélkül átvették (hiszen “megjelent az interneten, akkor biztosan igaz!”) és maguk is továbbadták. Így végül még végleg elveszik Csorbától a verset. Szerencsére, ha így írom a keresőkérdést “Szeretném végre egyszer Csorba”, akkor azért az igazi szerzővel is megjelenik a találatok között a vers, amelyről legrészletesebben itt írtam a Csorba honlapon, sőt ugyanott még a kéziratát is bemutattam. Sokadikként azért még itt is megjelenik Parti Nagy-versként, hiszen az “okos” kereső így is megtalálja a címet. (Az már csak “hab a tortán”, nagy az esélye annak, hogy Parti Nagy mit sem tud a neki ajándékozott versről.)

Sorolom is a fake-címeket.

  1. Szavalóversenyre – vers, próza mindenkinek
  2. Lackfi János versajánlása a facebookon
  3. Vers mindenkinek – Debrecen
  4. Index fórum
  5. Blog xfree.hu Menus Gábor blogja
  6. A Parti Nagynak tulajdonított vers itt is megjelent, most nem találom. (https://s1.www.tvn.hu/)
  7. Ugyanez a helyzet ezzel az oldallal is
  8. Ez viszont különösen fájó, hiszen a pécsi Janus Pannonius Gimnázium 2018-as versajánlójára vezet a link. Azaz 2018-ban a pécsi gimnázium oldalszerkesztői nem tudták, hogy a vers a pécsi Kossuth-díjasé. Netalán még így is adták elő valami versmondó versenyen… (Ha a “keresés az oldalon” menüre kattintunk, a megnyíló ablakba  Parti Nagy nevét beírva, elérhető a vers.)
  9. Végül ez az oldal is a szemem elé került a keresésre adott válaszok között. A Parti nagy lajos legjobb könyv címet nem tudtam megnyitni, de nyilván itt is szerepel Csorba verse.

Kérem, aki fel tudja venni az oldalak szerkesztőivel a kapcsolatot (nekem nem sikerült!), tegye meg és vegye rá őket a javítása. Talán még nem késő. Köszönöm!

Elkészültem végre a Margitkáról válogatott fotók első adagjával. Ajánlom figyelmükbe ennek a csodálatos asszonynak az életútját bemutató képsorozatot.  (A kinyíló oldalon a jobb felső sarokban a Diavetítés gombra kattintva csak nagy képeket kaphatnak, a baloldali kis tartalomjegyzék nélkül.) Köszönöm, hogy velem tartanak a képes kalandozásban.