75. Csorba blog. Egy hosszú című könyv

Az eddig ismertetett Csorba-köteteket ezen a folyamatosan bővített oldalon gyűjtöm egybe.

A mai  Csorba vers: Egynyári virág. A vers a linkről meghallgatható a költő előadásában is. Érdekességképpen megadom Vivaldi Négy évszak című művéből a II. g-moll hegedűverseny, op. 8, RV 315, Nyár (L’estate)  linkjét. Vivaldi maga írt verset mindegyik évszakhoz, ezeket Baranyi Ferenc fordította magyarra. Itt megadom a versek elérhetőségét olasz és magyar nyelven is.

Most a Pécs irodalmi és művészeti életének ötven éve képekben Csorba Győző hagyatéka alapján című kötetet mutatom be.

A könyv leírása:

Pintér László: Pécs irodalmi és művészeti életének ötven éve képekben Csorba Győző hagyatéka alapján / Pintér László. – Pécs : Pro Pannonia, 167 p. – (Pannónia könyvek, ISSN 0237-4277). (Irodalmunk forrásai, ISSN 1419-1199). – Bibliogr.:  81–84. p. – ISBN 978-615-5553-11-0 kötött.

A teljes kötet olvasható és képei pdf formátumban megnézhetők  itt.

 

A kötetből készített képválogatás keresztmetszetét adja a könyvnek. (Nagy fájl, lassan nyílik.) A kötet képei közül csak kettőt válogattam ide, a többit az adott linkről megtekinthetik.

A képválogatás tulajdonképpen tartalomjegyzék, a fejezetek összefoglalója. A fejezetek pedig értelemszerűen a pécsi irodalmi társaságok és folyóiratok történetét követik, hiszen Csorba az “első Batsányi Társaság” kivételével mindegyiknek fontos, soknak főszereplője volt.

A képek sorrendje: borító; címlap; a szerkesztő maga mentsége; a  bevezetés első két oldala;  A Pécsi Egyetem és az “első Batsányi Társaság”; A Janus Pannonius Társaság, a Batsányi Társaság, a Sorsunk és a “két Dunántúl”; A Dunántúl megszüntetése és a Jelenkor 1964-ig; Csorba és a Jelenkor Szederkényi korszaka, 1964–1987; A Jelenkór pánteonja;  Körtánc; Az utolsó tíz év; felhasznált irodalom; kolofon; hátsó borító.

Az irodalomtörténet részére megjegyzem itt, ami csak a kötetből csak az én példányom szkennelt oldalán az én kézírásomból derül ki: A Jelenkor Pánteonja című részben olvasható mulatságos bökverseket nem egymásról írták a Jelenkor alkotói, hanem az összes verset Pákolitz István, a szerkesztőség Pápistája írta. (Bertók László szíves közlése a kötet elolvasása után, de alaposabban átnézve a lapszámban  is megtaláltam a szerzőségi közlést.)

Nem szeretnék hosszan írni a könyvről. A Szerkesztő maga mentsége című oldal finom utalás a kiadó és az én véleményem közti különbségre, egyfajta magyarázat is arra, hogy miért halt el a kiadó és a család közti együttműködés. Nehéz szülés volt ez a könyv, de többet a vitáról nem kívánok mondani, mindenkinek jobb így. Szép és gyümölcsöző volt az együttműködés, köszönet érte dr. Szirtes Gábornak és mindenkinek, aki a posztumusz Csorba-kötetek kiadásában segített.

Remélem, így is élvezhető a könyv és informatív is a jelzett ötven évre vonatkozóan. A nagyrészt idézetekből álló szöveg mellett talán jó bizonyíték erre a 80 oldalon közzétett majdnem dupla annyi kép, amelyek közül sok addig csak a Csorba honlapon jelent meg, vagy még ott sem és a 226 jegyzet is.

Kérem, olvassák a könyvet, nézegessék szeretettel a képeket.

A kötet hátsó borítója.

Köszönöm figyelmüket.