140. Csorba blog. Egy kép és egy hölgy azonosítása és felhívás szavalóversenyre

Csorba Győző kötetek részletes ismertetése a honlapon.

1. A következő blogokon a színészek előadásában hallható-látható felvételek részletek az A város oldalában és a Visszanézés c. Csorba Győző portréműsorokból. Mai vers: Nyárvég. A vers szövege itt olvasható. A felvétel képei a Pécs-Dunaszekcső autóúton, 1982-ben készültek. Előadó Győry Emil színművész. A műsor részletes leírását ld. itt. A vissza nem térhető “gazdag éjre” emlékező, szomorkás-fanyar vers egyszerűségével megkapó, elgondolkodtató és szerethető.

2. A szokásos bevezető után Antonioni egy kiváló filmjének címét idézve mondhatom (Identificazione di una donna), valóban egy nő azonosítása lett az alábbi Csorba blog egyik tárgya. Kultúrtörténeti kuriózum a képek eredete: 1961. júl. 29-én, a Pécsi Nyári Szabadegyetemen tartott irodalmi matiné után/közben készültek. Íme, a magyarázat.

Tegnap Takáts Gyula évfordulójával kapcsolatban bejegyzést és képet tettem közzé a Csorba facebook-oldalakon. Most itt is közzéteszem a teljes posztot, kiegészítve Kende Kata képhez írt megjegyzése nyomán a kép leírásának pontosításával.

A kép:

Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember

A képhez írt bejegyzésem:

“Parill Orsolya minapi facebook-bejegyzése indított arra, hogy a megosztáson kívül, magam is emlékezzek Kaposvár híres polgárára, a magyar költészet egyik nagy alakjára, Takáts Gyulára. Róla, Csorbával évtizedeken átívelő barátsága kapcsán, sokat írtam a Csorba honlapon. Most Takáts Gyula és Csorba Győző levelezéskötetére hívom fel ismét a figyelmet. A kötetről itt írtam részletesen a honlapon.
Isten adjon a Parnasszusra is jóféle becehegyi borocskát, hogy ne száraz torokkal kelljen megbeszélni emlékeiket a képen látható jóbarátoknak! (A hölgyet nem ismerem, ő talán még az élők között emlegetheti a képen látható társait.)”
És itt lép be a történetbe az ismeretlen hölgy “identifikálása”: Kende Kata fölhívta figyelmemet egy hozzászólásban, hogy a képen látható nő Tüskés Tibor első felesége, Szemes Anna, valamint hogy édesapja Kende Sándor is látható a fotón. Köszönöm szépen! Válaszul Kende Kata bejegyzésére ezt írtam a fészbukon:

“Kedves [Kende] Kata, kicsit elkapkodtam a bejegyzés szerkesztését. Azt gondoltam, a férfiak ismerősek lehetnek. A hölgyet viszont eddig senki nem tudta azonosítani (Hirtelen az Identificazione di una donna – Egy nő azonosítása című klasszikus film jut eszembe;), hála Katának most már a képen levő nőt is azonosítottam/tuk.

A szereplők tehát soronként fölülről lefelé és balról-jobbra: felső sor: Tüskés Tiborné, Pákolitz István, Csorba Győző, második sor: Tüskés Tibor, Kende Sándor, Takáts Gyula, alsó sor Bárdosi Németh János, egyedül. Bertók László mindentudó Csorba bibliográfiájának bejegyzése: “1090. – – .: Irodalmi matiné a szabadegyetemen. Vendégek: Takáts Gyula, Csorba Győző, Pákolitz István, Bárdosi Németh János, Pál József, Kende Sándor. = Dunántúli Napló. 1961. júl. 30. 4.” A képet most hirtelen nem találom, a hátlapján valami ilyen feljegyzés volt Csorba kézírásával: A szabadegyetem után készült csoportkép. A lépcsőt nem ismerem fel;) Most már azt hiszem, mindent leírtam a képről, amit tudok;)”
Megjegyzem: ez sem igaz. Közben megtaláltam a képet kicsit nagyobb képkivágással a Csorba Győző és Takáts Gyula levelezése című kötetben. Ez talán segít a helyszínt beazonosítani. Mivel nem sikerült a jelzett képet és egy másik ugyanekkor készült fotót idemásolnom a kötetből, azokat itt mutatom be a hozzájuk írt magyarázó szöveggel együtt.
Most, hogy már teljesen (?) sikerült körbejárni a kérdést, még egyszer kívánom, éltesse a szereplőket a Parnasszuson az idők végezetéig a Jóisten és külön kívánom ezt az évfordulós Takáts Gyulának.

3. Hogy még egy kicsit nyújtsam a blogot, és játsszak türelmükkel, bemutatom a Szent Mór Iskolaközpont idei Csorba Győző versmondó versenyének felhívását. És itt is megköszönöm a főszervező, Szakács Emília tanárnő kitartó és értő tevékenységét, amelyet Csorba emlékének fenntartása és a fiatalok versszeretetének ébresztése-ébren tartása ügyében végez.

Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember

Facebookon elérhető itt.

Köszönöm kitartó figyelmüket.