132. Csorba blog. Gyász

Csorba Győző kötetek részletes ismertetése a honlapon.

A mai  Csorba vers: Van nála. A vers a linkről meghallgatható a költő előadásában is.

Először egy szolgálati közlemény. A tagdíjak összege nem változott, dolgozóknak 2000,- Ft, nyugdíjasoknak és diákoknak 1000,-Ft. A számlaszám, amelyre utalni lehet: Takarékbank 50400113-16108561. Az utalásnál kérjük megjegyezni: A Csorba Társaság 2021. évi tagdíja. Az eddigi utalásokat köszönöm Kiss Tamás és Zalay Szabolcs uraknak. Kétszer ad, ki gyorsan ad. (Megjegyzem, az egy évvel ezelőtti blogból másoltam ide ezt a hírt, akkor is ugyanez volt a helyzet.)

Elhunyt Fodor Andrásné (1933-2022). Gyászhírét fia facebok-oldaláról másolom.

“Anyám élete hosszú és teljes volt. A vidéki orvos egyetlen lánya, akit kislány korában kiválasztott magának egy költőnek készülő diák, hogy aztán Pestre vigye magával egy elszántan végigvitt, de sokáig bizonytalan pályán támaszának, hogy haláláig szeresse és bevonja mindenbe, ami érdekli. Anyám, aki ott volt Fülepnél, Illyésnél, Németh Lászlónál, együtt Weöressel, Latorral, Domokossal és mindenkivel, akivel Apám kapcsolatba került, elsősorban mindig feleség és anya maradt. Sok művész özvegye roppant össze amikor egyedül maradt. Ő folytatta, levelezett, tartotta a kapcsolatokat, haláláig dolgozott a kiadatlan napló sajtó alá rendezésén, örült a gyűjteményes köteteknek és mindenek előtt: derűs anya, majd nagymama, sőt dédnagymama lett. Jó volt hozzá menni, vagy akár menekülni, összeomló házasságaimból megtettem kétszer is. Képben volt, követte a világ eseményeit, bármilyen emberi problémát, helyzetet józanul és tapasztaltan értékelt. És nagyon tudott örülni mindennek. Nagyon fog hiányozni.”

A jó emberek, mint amilyen ő is és Fodor András is volt, mindig hiányozni fognak. Legyen  neki könnyű a föld. Ugyanolyan őrzője volt ő Fodor hagyatékának, mint Margitka Csorbáénak. A facebook bejegyzés alatt sok kép nézegethető, pécsi vonatkozású is. Az egyik képen Fodorné, a kedves Sárika, Csorbáék révfülöpi nyaralója előtt látható Csorbáné, Margitka, Csorba, Tüskés Tibor Tüskés Tiborné és a gyerekek társaságában, 1972-ben. A fotót Fodor András készítette. (Ez a fotó Csorba hagyatékában is megtalálható.)

Lehet, hogy egy fekete-fehér kép erről: 7 ember, álló emberek és szabadtéri

Lehet, hogy egy fekete-fehér kép erről: 4 ember és álló emberek

Én ezzel a két képpel emlékezem rá és Fodor Andrásra. A baloldali képen Csorba Fodor Andrásné, Sárikával, a Megyei Könyvtár kapuja előtt, a jobboldali képen Fodor Andrással és Fodor Andrásnéval Révfülöpön, 1972-ben.
Különös, hogy feleségem éppen most találta meg Fodor András gyászjelentését. Idemásolom azt is.

Immáron a Csorba és Fodor család a felhők fölött barátkozhat tovább…

Mára is egy érdekesség. Csorba középiskolás verse a Regnum újságból.

A vers igazolja, amit az előző blogban ajánlott Nagy Imre emlékezésben olvashattunk: a Pius tanárai kiváló emberek voltak. És ne feledjük: Csorba reformátusként járt a Piusba. Sajnos, a lapszámot most nem találom.) A Regnum egy 1929-ben alapított országos katolikus ifjúsági lap volt. Itt olvashatnak róla.

Piusos tabló. Csorba Győző a felső sor közepén, jobbra.

A kommunisták által 1951 szeptember 23-án, tavaly 70 éve felrobbantott Regnum Marianum templom:

Aminek aztán ez lett a helyén:

Miután pedig a Sztálin szobrot elérte megérdemelt végzete, 1992-ig ez láthatta helyette a pesti nép:

Kinek, mi tetszik, tessék választani! (Ha szabad a dokumentátori szerepből egy pillanatra kilépni: én már választottam. Már jó régen…)

A Regnum Marianum rövid története.

Köszönöm figyelmüket.