128. Csorba blog. Boldog új évet!

Boldog új évet kívánok minden kedves olvasómnak! Éljenek szeretetben, békében, nyugodalmas évben, jó egészségben mindnyájan!

Csorba alábbi verse a Vigilia 1986. évi 12. számában, a 924. oldalon jelent meg 1985. január 1. címmel, de a  költő a versesfüzetének tanúsága szerint ezt a verset 1983. január 1. címmel, 1983. jan. 1-ével datálva írta. Lám, a költői szabadság! És nem csak az, hiszen 1985-re, 1986-ra ugyanúgy érvényes a mondandó, mint 1983-ra volt, vagy éppen majd a most eljövendő 2022. évre. Amit a költő ír, annak örök érvényűnek kell lenni, mert ha nem az, akkor nem is költő írja…

1985. január 1.

Száll a fantázia óvatosan
új évet jár be kicsi fekete
foltokkal és nagy-nagy piros terekkel
s mindenképp úgy hogy még teljes jogon
s még a testnek is tervez örömöt
és nem is mindig mérsékleteset
száll a fantázia jól-szervezett
kísérő-csapatokat mozgósítva
s a gödröket és kőtorlaszokat
csak épp formálisan bekalkulálva
mert nem hiszi hogy valami komoly
de azt hiszi hogy folyton befelé
eztán is befelé és most is egyre
otthonosabbá s idetartozóbbá – –
S közben lehet hogy bőrön belüli
s bőrön kívüli mechanizmusok
megindultak már lassan biztosan
és dátumnak nem írja már le e
kéz 86 január elsejét

És ebben az évben utoljára egy dedikált kötet Csorba könyvtárából.

Bodosi György: A nap hatalma. – Bp. : Magvető Könyvk., 1972. – 108 p. : ill., 23 cm. – Dedikálás a szennycímoldalon a cím alatt: „Csorba Győzőnek emlékező barátsággal és üdvözlettel Pécsely 1972 jan Bodosi György”. – Az első kötéstábla bal felső sarkában Csorba kézírásával: „Józsa Tivadar orvos Pécsely Veszprém megye”. – Bodosi György: írói álnév, „polgári” neve és foglalkozása: dr. Józsa Tivadar orvos. – A kötetben a versek alatt, mellett Csorba szokásos megjegyzései, beírásai. – A kötetben látható rajzok alkotója ismeretlen, talán maga a szerző. – Kötött. – Csorba emlékszoba, 2019.

Bodosi György verseiről itt olvashat értő tanulmányt. Itt pedig Itiner (tájregény) című kötetének bemutatójáról nézhet meg videót.

Köszönöm ezévi figyelmüket és jövőre is szeretettel várom kedves mindnyájukat a Csorba bejegyzések követésére!