A Csorba Győző Társaság 222. hírlevele

1. A csodálatos őszi vasárnap fényei, színei Csorbát juttatják eszembe:

“A kényes őszi nap mindenhová elér.
Ennyi fény, ennyi fény! Ez már a fény utolja.”

A vers Zsurzs Kati előadásában, régi pécsi utcák, házak, emberek képeivel elérhető itt.
A verset Csorba Győző előadásában is meghallgathatják itt, Kóródy Zoltán klipjében. (Külön köszönöm a képösszeállítást. A régi és az új városképek egymás mellé szerkesztése kiemeli a költő életérzését: “Bennem van minden, ami nincs, / s bennem van minden, ami van.”)
A vershez még több klip is található ezen az oldalon és a vers itt olvasható is.

2. Egészen kivételes videóra leltem tegnap. Egy 1969-es, valószínű super 8-as felvételről digitalizált némafilmre, amely Csorba Győző pécsi, Damjanich utcai kertjében készült. A felvételen Csorba Győző mellett Fodor András, Tüskés Tibor, Csorba felesége Margitka, valamint a költő Zsófia lánya és Fodor András fia, Dávid is szerepel. (Kérem, aki felismer további szereplőket, írja meg nekem!) A film végén a pécsi Széchenyi tér is látható, még a régi állapotában. A filmet az egyik legjobb irodalmi linkről a Fodor András Életműkiadás-iNaplóról osztom meg. Az internetes életműkiadást a költő fia, Fodor János az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet Információtudományi Tanszék adjunktusa készíti hallatlan odaadással és hozzáértéssel. A képek és a filmek ezen az oldalon összegyűjtve megtalálhatók. Az 1972.évi összeállításban sok érdekes fotó és videó mellett egy a honlap követői számára már ismerős kép is található: Csorba révfülöpi villája előtt láthatók a kötő és vendégei, valamint felesége és lányai.

https://csorbagyozo.hu/wp-content/uploads/2019/10/Csorb%C3%A1%C3%A9k-R%C3%A9vf%C3%BCl%C3%B6p%C3%B6n-1972-ben.jpg

A képen ülnek (b-j): Margitka, Csorba felesége, Szemes Anna Tüskés Tibor (első) felesége (guggol), Csorba Győző, Sárika, Fodor András felesége és Tüskés Tibor. Állnak (b-j): Tüskés Tünde, és a három Csorba lány: Csorba Eszter, Csorba Zsófia és erősen takarva Csorba Noémi, aki, ha szabad ennyire személyeskedni, a kép készülésének idejében már menyasszonyom volt. A képet valószínű Fodor András készítette. Régen volt, talán igaz sem volt. Fájó szívvel emlékezem vissza az immár visszahozhatatlan révfülöpi napokra.

3. A mai nap lelete egy Weöres Sándor-film, amelyet a Pécsi Körzeti Stúdió 1979-es készített. A nagyon sok szempontból egyedülálló felvételt a Csorba Győző Könyvtár archívumának munkatársai töltötték fel az internetre. Az első részben pécsi emlékeket idéz a költő, a másodikban a Holdbeli csónakos pécsi színházi bemutatójáról beszélnek Takács Jenővel, a darab zeneszerzőjével. (Róla a Csorba honlapon többször is írtam, Csorba és Takács levelezését pedig feldolgoztam. A levelezésben  is többször szó esik a Holdbeli csónakosról) A filmben Weöres mellett Károlyi Amy a költő szerető felesége és cerberusa is szerepel. A filmet ajánlom minden irodalombarát és Pécs-rajongó figyelmébe, hiszen a filmben sok régi pécsi kép is látható. A film innen közvetlenül elérhető.

4. Örömmel közlöm, hogy van még érdeklődés Csorba iránt. A Tudásközpontban a Csorba Győző Könyvtárat és a Csorba Emlékszobát pénteken, 25-én de. 10 órától két osztály is meglátogatja a Szent Mór Gimnáziumból. Remélem, nem fogom untatni a fiatalokat a bemutatón. Köszönöm a tanároknak az érdeklődés felkeltését.

Köszönöm a figyelmüket.