A Csorba Győző Társaság 203. hírlevele

1. Elkészült a Társaság 2018. évi munkájáról szóló jelentés a KSH-nak. A jelentés befogadásáról kapott válaszlevelet alább közlöm. Köszönöm Bársony Kinga könyvelőnk egész éves segítségét a hasonló kérdőívek, jelentések kitöltésében.

“elektra@ksh.hu jún. 9., V 19:00 (4 nappal ezelőtt)
A kérdőív a KSH-ban betöltésre került.
Bizonylatszám: 8900803-01
Időpont: 2019.06.09 19:00:05
Köszönjük, hogy adatszolgáltatását a KSH-Elektra rendszeren keresztül teljesítette, adatait a rendszer fogadta (a beküldött adatlapot a “Beküldött kérdőívek” között megtalálja; ellenkező esetben nyomja meg a “Frissítés” gombot).
Tájékoztatjuk, hogy a KSH adatfogadó rendszere a beküldött adatok összefüggéseit ellenőrzi és az esetleges eltérésekről visszajelzést küld. Ezek javításában a KSH munkatársai készségesen állnak rendelkezésére.
OSAP szám :   1156 – Statisztikai jelentés a civil és egyéb nonprofit szervezetek tevékenységéről
Tárgy időszak :    19 / 03
Adatszolgáltató  :   18739543 – Csorba Győző Társaság
Beszámolási egység :   18739543 – Csorba Győző Társaság
Beszámolási részegység: –
Ez egy automatikusan generált üzenet, kérjük, ne válaszoljon rá!”
A jelentés itt megtekinthető.

2. Érdekes levelet kaptam dr. Scmelczer-Pohánka Évától, a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár vezetőjétől. Volt kollégám a könyvtár könyvhagyatékainak feldolgozása közben megtalálta Csorba Győző Kétféle idő c. kötetét és benne egy köszönőlevelet, amit Csorba Győzőné írt. Köszönöm, hogy Éva elküldte a könyv és a levél fotóját nekem. A levél érdekessége, hogy Margitka egy katolikus pap Csorbáért mondott gyászmiséjét köszöni meg benne, noha Csorba református volt. Sajnos, azt nem sikerült kideríteni, Margitka kinek küldte a könyvet és a levelet. Erősen gyanítjuk, hogy Szalai János atya volt a gyászmisét tartó pap. Kérem, aki olvasóim közül meg tudja erősíteni, vagy netán cáfolni tudja ezt a gyanút, írja meg nekem. A levél értelmezéséhez tudni kell, hogy Csorba Győzőné vallását gyakorló katolikus volt, ezért ragaszkodott a katolikus gyászmiséhez. Öccse a tragikus sorsú pap, Velényi János Ciprián – akit Csorba versben is megidézett – is erősítette katolikusságában. Csorba temetésén református és katolikus pap is mondott búcsúztatót. Csorba haláláról és temetésről közlök két dokumentumot. Ezek fotóit szintén Schmelczer Pohánka Évától kaptam. Csorba gyászjelentése; hír a temetésről az Új Dunántúli Naplóban. Csorbát egyháza nem különösebben szerette: lányait felesége katolikusként nevelte, mert reverzálist adott neki és Istenről öregedőben c. verséért is megorroltak rá. Csorba hosszan nyilatkozott vallásosságáról, hitről A város oldalában c. beszélgetőkötetben, kérem olvassák el a kötetből az erre vonatkozó részt.

4. “Rejtő, Csorba, tarot-kártyák, sci-fi és nemi szervek együtt, egy kiállításon“: így szól a Pecsma.hu c. oldal egyik címe.  Ugyan a címen kívül Csorbára utaló megjegyzést, képet az oldalon nem találtam, ajánlom figyelmükbe a kiállítást, talán a látogató a költőt is felleli a kiállított tárgyak között.

3. Dr Szabó Szabolcs karnagy barátom meghívóleve a Komlói Pedagógus Kamarakórus Mánfán, a Műemlék Templomban tartandó évadzáró koncertjére. Aki ráér, menjen el. A szép környezetben biztosan felemelő élmény lesz a kórust hallgatni.

Köszönöm a figyelmüket!