A Csorba Győző Társaság 167. hírlevele. A 2018. november 21-ei emlékestről

Tegnap szépszámú közönség előtt tartottuk megemlékezésünket Csorba Győző születésnapjának 102. évfordulóján. Nem illő dicsérni saját magunkat, saját rendezvényünket, de úgy gondolom, minden szereplő átérezte az esemény fontosságát és ennek megfelelően emlékezett a költőre. A meghívón látható előadásokat és beszélgetést nem kívánom ennél részletesebben kommentálni.

Köszönjük Mezey Katalinnak és Kende Katának, hogy az utazás fáradalmait is vállalva eljöttek Pécsre, itt emlékeztek Csorba Győzőre és barátaira, kortársaira. Előadásukat székfoglaló előadásnak tartjuk és érdemük elismerésként a Csorba Győző Társaság rendes tagjaivá fogadtuk őket. Tagságukat díszes oklevél átadásával erősítettünk meg. Ezzel egyben hagyományt igyekszünk teremteni: a jövőben is felkérünk jeles alkotókat székfoglaló előadás tartására, így is emelve a Csorba Társaság tagságának értékességét. Következő jelöltjeink már megvannak, reméljük, elfogadják a felkérést.

Remélem, hamarosan megkapom a videófelvételt, amit egy villamosmérnök készített az estről. (Sajnos, nem az elejétől, mert kicsit késve érkezett.) Az is segíti majd emlékezésünket, hogy az előadások szövegét az ígéreteknek megfelelően megkapjuk a szereplőktől.
A Csorba 100 című könyvet, amelyről tegnap este prof. dr. Nagy Imrével beszélgettem, a napokban részletesebben bemutatom.
Annyit talán szerénytelenség nélkül megjegyezhetek, hogy az est a Csorba-rendezvények egyik legsikerültebb eseménye volt, köszönhetően az előadások színvonala mellett dr. Hernádi László felolvasásának is. A versek és próza szövegét a felolvasás sorrendjében itt nézhetik meg. (Csorba Győző Apa sirató. Várkonyi Nándor halott című verse csak itt olvasható, az esten nem hangzott el, tekintve az összeállítás többi darabjának inkább vidám, játékos hangnemét.)

Köszönjük a rendezvény zavartalan megtartásához nyújtott segítséget a Csorba Győző Könyvtár igazgatójának, Miszler Tamásnak  és a szervezőknek, a mindig kedves és készséges Pajor Zsófiának és Szeifer Csabának.

Az estről telefonnal készült képeket (köszönöm a fotósnak, társaságunk kedves és lelkes tagjának Friedszám Mártának) és a 2016-os emlékkonferenciáról készített PowerPointos összeállításomat itt nézhetik meg.

A Csorba Győző Könyvtár képösszeállítása az Emlékestről itt található.
Az estről a Baranya megyei hírportál, a Bama is hírt adott.

Köszönöm figyelmüket. Hamarosan ismét jelentkezem.