A Csorba Győző Társaság 159. hírlevele

A hírlevélben két meghívót közlök és egy megemlékezésről valamint a Csorba hagyaték feldolgozásáról is írok.

1. Smelczer-Pohánka Éva meghívója nagyon érdekes programot ígér.
“A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont
és a Pécsi Egyházmegye tisztelettel meghívja Önt
“A hazának hű őre és oszlopa” Szepesy Ignác pécsi püspök emlékezete.
V. Tudomány és kutatás a Klimo Könyvtárban című  konferenciájára.
A konferencia időpontja: 2018. október 4. (csütörtök)
Helyszín: Magtár Látogatóközpont – 7621 Pécs, Dóm tér 6.
Technikai információ: A konferencia helyszíne, a Magtár Látogatóközpont a Székesegyház előtti tér átépítése miatt az Aradi vértanúk útja felől, vagy a Káptalani épület kapubejáróján a Dóm felé haladva, azt hátrafelé (várfal – középkori egyetem felé) megkerülve közelíthető meg. Parkolásra a helyszín előtt nem nagyon van lehetőség.”
A konferencián a Csorba Társaság elnöke, dr. Nagy Imre és Társaságunk tagja, Boda Miklós is tart előadást. Kérem a tagokat, minél többen hallgassuk meg őket!
A részletes meghívó itt olvasható.

2. Roisz Erzsébet, kedves tagtársunk meghívóját kissé megkésve közlöm. Mivel azonban állandó kiállításról van szó, javaslom, aki Sopronban jár, ne felejtse el megnézni Roisz Vilmos képeit. Idézetek a meghívóból:
“ROISZ VILMOS (1906-1997), Réti István tanítványa, a 121 éves Soproni Képzőművészeti Társaság örökös tagja, a Soproni Művésztelep egyik alapító tagja, a Soproni Múzeum érem-gyűjteményének támogatója, a Pro Urbe Sopron-díjjal elismert festőművész.
A festőművész alkotó munkássága kezdetének 85. évfordulóján
„FÉNY-ÁRNYÉK JÁTÉKA – KOMPOZÍCIÓS ELVEK ALAPJÁN”
című állandó kiállítása megtekintésére hívjuk
szeptember 18-án (kedden) 14.00-18 óráig egykori műtermébe
Sopron, II. Rákóczi Ferenc utca 14. (II. emelet, kapualjban jobbra!)”

3. 90 éve született a színészlegenda, Sinkovits Imre. Ablonczy László emlékezése egyben az aczéli művelődéspolitika kor- és kórképe. Sinkovits Imre Csorba több versét is elmondta. Meghallgathatók a honlapon:
Bírok-e még?
Csak ennyi
Nyárdélutáni dörmögés
Miserabilis
A kint s a bent
Kárunkra vagy javunkra

4. Csorba hagyatékával ezután többet foglalkozom, mert lassan befejeződik a Csorba 100 konferenciakötet kiadásának ügyintézése.
Először a most ismételten kezembe került Csorba Győző Emlékszoba katalógusa c. kiadvány alapján mutatom be a költő életét, munkáit, amint a szkenneléssel készen leszek.
Ma két képet közlök kedvcsinálóként: a katalógus borítóját egyik kedves Csorba-portrémmal és egy nagyon korai Csorba zöngeményt, amely akár áthallásokra is lehetőséget nyújt,  1929. I. 6-ai keltezéssel.

Remélem, sok érdekes adatot, verset tudok majd közölni a katalógus adatai, képei segítségével a honlapon a téli hónapokban. Kérem, fogadják szeretettel az új bejegyzéseket.