A Csorba Győző Társaság 128. hírlevele

  1. A Társaság a tervek szerint december 15-én tartotta volna következő baráti összejövetelét a Hrabal Sörözőben. Influenzás betegségek és egyeztetési nehézségek miatt ez a beszélgetés elmarad. A következő találkozót 2018. január 12-én vagy 19-én szeretnénk megtartani. A finom sörökhöz az új év terveinek megbeszélését és érdekes témát is ajánlunk majd. Reméljük, jó kezdet lesz a 2018-as évre.
  2. Nagy Imre elnökünk Jelenkorban megjelenő könyvajánló sorozatát már ajánlottuk a hírlevélben. Most a “veteránolvasó” legújabb könyvszemléjére hívjuk fel a figyelmet.
   Kedvcsinálónak másolom a bevezető mondatot:
   “Rózsákról, tövisekről. Tompa Andrea Omerta című regénye (Bp., Jelenkor, 2017) – az utóbbi évek egyik legfontosabb munkája – Erdély huszadik századi történetéből meríti tárgyát. Cselekménye az ötvenes években játszódik Kolozsváron.”
   Professzor úr recenziója az én érdeklődésemet is felkeltette: el fogom olvasni a könyvet. Ajánlom Önöknek is.
  3. Átnézve kisebbik fiam könyvespolcait további 49 kötetet találtam, amelyek Csorba Győző könyvei közül  még a könyvtár katalógusának készítése előtt kerültek  hozzá. A kötetek leírása itt olvasható.
   A leírások kicsit eltérnek a megszokott könyvtári leírásoktól: a dedikálások és a tulajdonbejegyzések szövegét, a könyv állapotára és a provenienciára vonatkozó megjegyzéseket továbbá a tárgyszavakat is tartalmazzák. Csorba könyvtárának katalógusa ezzel a kiegészítéssel már 3253 tételt számlál.
   A 49 könyv jól reprezentálja Csorba érdeklődési körét. Mindegyiknek van valami különlegessége, de több unikális darab is van köztük.  Számomra még az első pillanatra “népszerűsítő” kategóriába sorolható, 1944-ben megjelent Császár és közlegény című kis antológia is tartalmaz érdekes írásokat. Másolom a leírását.
   Juhász Géza: Császár és közlegény : Prózai antológia, 1554-1942 / borítólap és szövegrajzok Fáy Dezső munkája. – Bp. : Stádium Sajtóvállalat, 1944. – 126 p. : ill. ; 21 cm. – (Nemzeti könyvtár : 153-154). – Fűzött. ­– A címoldalon tulajdon- és leltárbélyegző „Mohácsi Irodalmi Tudományos és Könyvtáregyesület 4873. szám” felirattal. – Borító leszakadt, könyvtest ép. – Proveniencia ismeretlen. – Magyar irodalom, próza, antológia.
   Bár a leírásban a provenienciát ismeretlenként jelöltem meg, nagy valószínűség szerint a füzetet Csorba Győző az 1945 utáni évek könyvbezúzása elől mentette meg, vitte haza. Könyvtárában több hasonló kötet is található.
   Csorba könyvtáráról itt olvasható összefoglaló.