A Csorba Győző Társaság 220. hírlevele

1. Az Ady-kiállítás megnyitása és Boda Miklós kitüntetése: híradás a Csorba Győző Könyvtár facebook-oldalán. Még egyszer szívből gratulálunk Miklósnak.

2. Hegedüs 2 László régi ismerősünk az oldalon. Újabb kiállításának ismertetőjét alább olvashatják:

“HEGEDŰS 2: MANUÁLIS MŰVELETEK
Kaposvár, Rippl-Rónai Múzeum

HEGEDŰS 2 LÁSZLÓ munkáit tekintve leginkább a Bálint Endre-i, kissé groteszk montázstechnika folytatójának tekinthető. A kollázsaiban és montázsaiban egyfajta poszt-szürrealista gondolkodás jellemző. (Bálint mellett René Magritte, Max Ernst nevét is említhetjük). Gyakran használ kiegészítő objekteket: a gombok, (a csoportképeken az arcok ekvivalensei), bakelitlemezek, dominók, cseresznyeszemek, mérőlécek, stb. szerves részeivé válnak a képeinek. A többszólamúság érvényes művészetére. A vizuális műfajokban és az irodalom, területéről alkotott gondolkodása és eszközhasználata, már a 70-es évektől túlmutat a ” csak fotográfus”, a “csak filmes “, és a “csak képzőművész ” műfajokon. A Munkácsy- és Balázs Béla díjas alkotó, egyedüliként tagja mindhárom országos vizuális művészeti szervezetnek a Magyar Képző-, Film- és Fotóművészek Szövetségének. Hegedűs 2-t idézve: Ahhoz, hogy a matematikában „2” legyen a végeredmény, végtelen variáció létezik. Ezeket a verziókat én vizuálisan, intuitív módon végzem el, aminek eredménye a kép. A színek és formák a képen lehetnek bonyolultabb és egyszerű viszonyban, ugyanúgy, mint egy matematikai számítás vizuális lenyomatai az iskolatáblán.
Hegedűs 2 László, a Rippl-Rónai Múzeumban kiállított manuális műveleteinek, vizuális képleteinek végeredménye =H2-vel”
A kiállítás meghívója itt látható.”

3. Diárium, folytatás. A 218. hírlevél 1. pontjának kiegészítése. Kedves kollégám segítségével hozzáfértem a Diárium teljes digitalizált anyagához. Ezt átnézve olyan Csorbától származó ill. Csorba-kötetekről szóló könyvismertetéseket találtam, amelyek a Csorba hagyaték Diárium példányai között nem voltak fellehetők.

4. Ez alkalommal Csorba Diáriumban megjelent Gondviselés és Fontolgató című versét közlöm.

https://csorbagyozo.hu/wp-content/uploads/2019/10/Diarium_1947-Gondvisel%C3%A9s-Fontolgat%C3%B3132-1321.jpg

A korban nagyjából a vershez illő fotó Csorbáról: a költő 1955-ben Dunaszekcsőn.

Hamarosan közzéteszem a Diáriumban megjelent Csorba-versek és könyvismertetők fotóit is. Csak a html-szerkesztés nekem kicsit lassan megy…

Köszönöm a figyelmet.