A Csorba Győző Társaság 202. hírlevele

A nyár betört… Néhány irodalmi hírrel szolgálok ebben a nagy melegben. Teljesen demokratikus hírválogatás: ami nekem teszik, az lesz a hír;)

1. Egy most a szemem elé került fészbuk bejegyzés írója szerint tíz éve halt meg Károlyi Amy. Nem tudom a bejegyzés mikor született, azt tudom, Károlyi Amy 2003. május 29-én halt meg. De a közreadott történet érdekes és Csorba is szerepel benne, mint mesélő. Károlyi Amy valóban türelmes feleség volt, de óvó és szigorú őrző is. Egy internetes oldalon Károlyi Amy Weöres Sándor életében betöltött szerepének nagyon fontos oldalát világítják meg a következő mondatok: “1947-ben házasodnak össze, amit a szakma és a barátok kétkedve fogadnak, de egy biztos: a sokszor szigorú kezű asszony óvó társa lesz a költőnek, Lator László szerint: „ha nem jön Amy, Weöres Sándor az árokparton halt volna meg harmincvalahány éves korában.” Negyvenkét év házasságuk alatt elismerések , utazások (Rómától Kínán át Görögországig, Londonig) és sokszor nehézségek, tiltás (az ’50-es években) és pénztelenség is otthonos náluk. Károlyi Amy – aki haláláig Sándornak szólította a férjét, aki az irodalmi életben mindenkinek Sanyika volt – halálos ágyáig kíséri szeretett párját.” Az idézet forrásaként jelölt oldal érdekes és színes adalék a két alkotó kapcsolatáról, érdemes az egészet elolvasni.

2. Még talán éppen időben ajánlom:  A Dunántúl népi építészeti öröksége – Könyvbemutató a Kronosz Könyvkiadó és Csorba Győző Könyvtár – Pécs szervezésében.

3. Megosztom Kende Kata bejegyzését: “Várkonyi Nándor szellemiségét követőknek ajánlok 3 kötetet, melyek a 90. Ünnepi Könyvhéten a Széphalom Könyvműhely pavilonjában (23.) megtalálhatók. Kivétel a Várkonyi-Weöres levelek és beszélgetések kötete, ami – rajtam kívülálló okok miatt – késik egy kicsit.”
4. Ha már ünnepi könyvhét, itt egy beharangozó.  A Jelenkor főszerkesztője, Ágoston Zoltán is “harangozik” benne.
5. A PIM lesz az Írószövetség Bajza utcai székházának tulajdonosa – Librarius.hu  Így talán megmenekül a teljes romlástól ez a szép palota.
6. Két szomorú eseményről. Egy közelmúltbeli halálhír: Meghalt Térey János és emlékezés egy csodálatos művész halálának évfordulóján: 50 éve halt meg Kakuk Marci és Misi mókus „atyja” | Magyar Nemzet. Isten nyugosztalja a halott művészeket.
Türelmet, kitartást kívánok a kánikulában. Csorba Balatoni néhánysorosai talán segítenek a felüdülésben.