A Csorba Győző Társaság 169. hírlevele

Mikulás járt mostanában mifelénk is, Csorba relikviákat hozott nekünk… Tele volt a puttonya minden jóval, lassan majd ki is bontom az ajándékokat és megosztom azokat az olvasóimmal. Karácsonyra talán el is készülök vele. Még meggondolom, mit hagyjak ünnepi ajándékként utoljára:)
Mi is van a puttonyban?

 1. Elkészült a Székelyföldi képek teljes sorozata, megtekinthető itt. (66 kép és 1 ráadás kép Dubrovnik-Ragusáról, az 1900-as évek elejéről. A képeket felsoroló word fájl még nem teljes, hamarosan kiegészítem.)
 2. Megkaptam a Magvető Kiadó kedves szerkesztőjétől, Schmal Alexandrától a Mándy Iván válogatott levelezése című kötet tiszteletpéldányát. Mándy és Csorba “baráti szeretettel” küldték egymásnak dedikált köteteiket, leveleket váltottak egymással. A kötetbe Csorba leveleiből és Csorbának dedikált Mándy kötetről is került fénykép, ezért küldte a kiadó a kiválóan szerkesztett, szép kötetet, amelyet  Darvasi Ferenc válogatott, szerkesztett és látott el pontos jegyzetekkel. A könyvről és a szerkesztőről itt olvashatnak. Hamarosan közölni fogom azokat az oldalakat, amelyek Csorbához kapcsolhatók. Egyelőre a borító és a 28-29. oldal képét mutatom meg.
 3. Ma a Tudásközpontban jártam a Csorba Emlékszobában. Sok fotót készítettem a tablók képeiről, vitrinek darabjairól, ebből is összeállítok majd egy kis kollekciót. Kedvcsinálónak néhány kép: távcső és fényképezőgép az első tárlóból, egy tabló a falon, az Emlékszoba jobb oldala a tárlókkal és a tablókkal.
 4. Kinyitottunk egy régi-régi utazóládát, amely eddig bontatlanul őrizte titkait: dokumentumokat, leveleket, képeket. A láda kimentett anyagát is feldolgozom, ahogyan időm, energiám engedi. Néhány kép az abban találtak közül: a költő kedves kertjében a tetszhalott kajszifával és szőlőtőkékkel 1973. február 25-én,  Dunaszekcsőn 1955 körül és 1963-ban a Megyei Könyvtár udvarán.
 5. A ládában levelek és dokumentumok is voltak. Ezek közül most csak egy: díszes diploma 1937-ből. Csupa érdekesség lesz! Pl. egy honvéd elbocsátó irat 1881. decemberből. (Ezt majd később;)
 6. Itt van még majdnem 20 kötet Csorba könyvtárából, amelyeknek leírását már régebben ígértem, de ezzel kicsit lemaradtam. Ezek is érdekesek lesznek!
 7. Közlöm még örömmel dr. Szabó Szabolcs karnagy úr meghívóit ádventi, karácsonyi kóruselőadásokra. A 40. éves Komlói Pedagógus Kamarakórus estje az egyik, a Gagliarda Kamarakórus estje a másik, és a Leöwey Klára Leánykórus estje a harmadik. Jó szórakozást!
 8. A végére hagytam a rossz hírt, mert sajnos, az is van. Szomorúan hallottam, hogy december 9-én elhunyt volt kollégám, Bánfai József. Emlékét sokan őrizni fogják, kollégák és olvasók is, akiket készségesen és hozzáértéssel látott el mindenféle tanácsokkal, dokumentumokkal. A Jóisten adjon örök nyugodalmat neki. Könyvtárostársai így emlékeznek rá. Nagy Imre tanár úr, Társaságunk elnöke, akivel én közöltem a szomorú hírt, megkért rá, külön is említsem meg, hogy Józsi az ő legkészségesebb és minden kérdésére, kérésére választ adó segítőtársa volt, akihez mindig bizalommal és bátran fordult. Halála megrendíti és elbizonytalanítja: ki fog most segíteni neki az óriási állományban eligazodni? Őszintén gyászolja, szeretteinek pedig részvétét nyilvánítja.
  Hamarosan újabb hírlevéllel jelentkezem.

  Köszönöm figyelmüket!