A Csorba Győző Társaság 165. hírlevele

1. Megismétlem a meghívót a november 21-ei Csorba emlékestre.

“Hagyományainkhoz hűen Csorba Győző születésének 102. évfordulóján, 2018. november 21-én is megemlékezünk a költőről.
Igyekeztünk újítani kicsit, ezért lesz vendégünk ezen az esten Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító és Kende Kata, a Várkonyi-hagyaték gondozója. Elnökünk, prof. Nagy Imre az est bevezetőjében fogja megmagyarázni, hogy ők ketten miért is jöttek el Pécsre és miért tartanak előadást körünkben. Annyit elmondhatok: hagyományt szeretnénk teremteni.
Az esten bemutatjuk a Csorba 100 című könyvet. A Társaság tagjai “illetményként” kapnak egy kötetet, de a könyvet a helyszínen kedvezményes áron meg is lehet vásárolni.
Minden további hírverés helyett alább közlöm a meghívót.
A társrendező Csorba Győző Könyvtár ezen az oldalon ad hírt az eseményről.
Kérem a társaság tagjait és minden kedves olvasómat, jöjjenek el, emlékezzünk együtt Csorba Győzőre!

A meghívó belső és külső oldala külön is megtekinthető.”

2. Szakolczay Lajos  irodalomtörténész, szerkesztő jól ismerte és szerette Csorba művészetét és Csorbát, az embert. Kritikát írt könyveiről és 1982-ben a Budapest folyóiratban Csorbával készült érdekes, képes beszélgetést is közölt. A beszélgetést most szóba hozta kedves ausztriai magyar levelezőtársam Radics Éva, aki fölhívta a figyelmemet Szakolczay Lajos Perbeszédek és párbeszédek című kötetére, amelyben a szerző a Budapestnek készült beszélgetést is közli. (A kötet első és hátsó borítója.) A nagyalakú folyóiratoldalakat itthon nem tudtam szkennelni, ezért a beszélgetés szövegét egy a képekkel egybeszerkesztett word fájlban teszem közzé. Ajánlom szíves figyelmükbe!

A kötet hátsó borítóján jól látható, kik szerepelnek még a könyvben. A XX. század végének és a XXI. század első évtizedének kiváló alkotói ők, akik közül sokan sokáig voltak mellőzöttek vagy megtűrtek, sokan pedig még ma sem kerültek megfelelő helyükre! Hogyan is kerülhettek volna: a kötetet a Csorba Győző Könyvtárból kölcsönöztem, s szomorúan láttam, hogy 2010 óta én vagyok az első kölcsönzője. Egyetemi város, bölcsészkarral…  Egyszer majd a hosszú téli estéken szkennelem a kötetből a szerző beszélgetését Ködöböcz Gáborral, abból kiderül, miért hiányzik még ma is egyes alkotók méltó elismerése.

3. Szakolczay Lajossal és a Csorba Emlékesttel is kapcsolható egy Csorba Emlékkötet. A “kötetet” Szakolczay Lajos szerkesztette, egy példányban jelent meg, szép borítóban. Költők, írók, kézírásos műveikkel, festők, grafikusok pedig erre az alkalomra készült műveikkel köszöntötték Csorbát A/4-es lapokon.
A Csorba Emlékszobában látható kötet címlapjának homlok– és hátoldalát szkenneltem.
A Csorba Emlékest (ld. 1. pont) azért kapcsolható a kötethez, mert az esten beszédet tartó Mezey Katalinnak két verse is olvasható benne. (Helyzetjelentés Cs. Gy születésnapján  és Beszélgetés. Csorba Győzőnek)

A kötet teljes anyagának szkennelése, közzététele is a téli esték munkája lesz.

4. Ma kaptam meg egy kedves ismerőstől a Pécsi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem 1938/1939. évi almanachját. Ebben a tanévben kapta meg Csorba Győző az államtudományi doktorátusát. Nevét itt és itt találhatjuk meg az almanachban, amellyel együtt egy elég gyenge minőségű fotómásolatot is kaptam. Kicsit talán följavítva itt láthatók az 1982. évi VII. Egyetemi Napok emlékülésének díszvendégei: Kolozsvári Grandpierre Emil, Tatay Sándor, Csorba Győző, Weöres Sándor, Takáts Gyula és Örsi Ferenc.

5. Ma e-mailt küldött Stamler Ábel, Takáts Gyula hagyatékának gondozója. Örömmel olvastam a jeles költő halálának tizedik évfordulóján Kaposváron tartandó emlékezésekről, az emlékezések illusztris előadóiról, köztük dr. Szirtes Gáborról, Takáts Gyula több kötetének pécsi kiadójáról.
Szép, tartalmas emlékezés. Takáts Gyulára, mi, a Csorba Győző Társaság is szeretettel emlékezünk!
Alább változtatás nélkül közlöm a meghívót.

“Tisztelt Címzett!
Kedves Barátunk!
Örömmel értesítjük Önt, hogy Takáts Gyula halálának tizedik évfordulóján Kaposváron megemlékezés-sorozatot tartanak. A programokat a Takáts Gyula Irodalmi Alapítvány, a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság, valamint a Somogy Megyei Levéltár munkatársai szervezik.
Mellékeljük az Alapítvány koszorúzási meghívóját és az alapítványi honlapon található egyéb meghívókat is.
Tisztelettel és szeretettel várjuk a jövő hétfői (november 19-i) programokra.
Üdvözlettel,
Takáts Gyula Irodalmi Alapítvány”

Köszönöm figyelmüket!