A Csorba Győző Társaság 160. hírlevele. A baloldali versajánlóban fontos Csorba-idézetet közlök.

Egy új meghívót közlök és egy korábbi meghívóra emlékeztetek. Sajnos, a két időpont egyezik, habár az is nehézséget okozhatna az érdeklődőknek, hogy az egyik esemény Budapesten lesz. Végül egy Csorba idézettel zárom az elmúló hetet és nyitom az újat.

1. Az első meghívó a Hamvas Béla Olvasókör októberi estjére szól.

https://csorbagyozo.hu/wp-content/uploads/2018/09/hamvas-v%c3%a1rkonyi-1.jpg

A meghívó szövege:
“Vendégeink: Kende Kata a Várkonyi Nándor hagyaték kezelője és Lőcsei Péter irodalomtörténész Weöres Sándor és Hamvas kapcsolatának jó ismerője. Hamvas Béla témába vágó levelezéséből olvasunk fel. Vendégeink irodalomtörténeti érdekességeket is hoznak magukkal.
A vendégekkel a beszélgetést Katona Zsuzsa vezeti.
A rendezvény adomány alapú.”

Az esemény a MEDIO honapján  

2. Smelczer-Pohánka Éva meghívóját ismétlem. Nagyon érdekes programot ígér.

“A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont
és a Pécsi Egyházmegye tisztelettel meghívja Önt
“A hazának hű őre és oszlopa” Szepesy Ignác pécsi püspök emlékezete.
V. Tudomány és kutatás a Klimo Könyvtárban című  konferenciájára.
A konferencia időpontja: 2018. október 4. (csütörtök)
Helyszín: Magtár Látogatóközpont – 7621 Pécs, Dóm tér 6.

Technikai információ: A konferencia helyszíne, a Magtár Látogatóközpont a Székesegyház előtti tér átépítése miatt az Aradi vértanúk útja felől, vagy a Káptalani épület kapubejáróján a Dóm felé haladva, azt hátrafelé (várfal – középkori egyetem felé) megkerülve közelíthető meg. Parkolásra a helyszín előtt nem nagyon van lehetőség.”
A konferencián a Csorba Társaság elnöke, dr. Nagy Imre és Társaságunk tagja, Boda Miklós is tart előadást. Kérem a tagokat, minél többen hallgassuk meg őket!
A részletes meghívó itt olvasható.

3. Megkezdtem a Csorba Győző Emlékszoba katalógusának feldolgozását. Elsőként egy olyan prózában írt ars poeticát közlök, amely a füzet 39 oldalán olvasható. Ismertem, szerettem ezt a szöveget, de újraolvasva − aktualitása miatt − most még fontosabbnak tartom. Ezért kitettem a honlap baloldalára a versidézetek helyére. Egy ideig ott is hagyom, remélem sokan olvassák! Az elejét ideidézem:

“Ars poeticám? Ha a költészetnek még egyáltalában van létjoga (szerintem nagyon is van), az ma nem lehet más, mint az élet, a világ szüntelen és minden eddiginél makacsabb humanizálása. Nemcsak közvetlenül a tech­nikai fejlődésről van szó, ami az élettelen szerkezetek felé terelte az ember figyelmét, hanem arról is, hogy a technikai fejlődés soha nem sejtett pusztító erőket szabadított fel s roppant kísértést a sötét indulatok: a hatalomvágy, az önzés, a kapzsiság kiélésére.
A humanizálás ma nem csupán emberiesítés, emberhez-alkalmazás, hanem az ember-ideál, a morális-ember szolgálata is, jobban, mint bármikor. Verseimmel ebben szeretnék segíteni.”
In: Költők albuma. Csorba Győző versei. Bevezeti a szerző. = Magyar Rádió, Kossuth. 1971. jan. 10.