93. Csorba blog. Egy grafika bemutatása, egy adatpontosítás és egy kiegészítés az előző bloghoz.

 

1. Egy régi ügy végére került pont tegnap, mégpedig szerencsésen. Hosszú várakozás után (Covid-helyzet, betegség) elkészült a Csorba Emlékszoba egyik tablójának és Csorba doktori oklevelének javítása. Ismeretlen ok miatt leestek a falról és a keretük megrongálódott. Amikor tegnap bevittem azokat a könyvtárba feleségemmel, egy nagyon kedves régi könyvtáros ismerős Fükőné Herceg Helga nyitotta ki az emlékszobát. Miközben a segítőkész kollégák felrakták a tablót és az oklevelet, így visszaállítva az emlékszoba (majdnem) eredeti állapotát, beszélgettünk Herceg Helgával, aki elmondta, hogy férje, Fükő Béla szobrászművész (honlapja itt) 2016-ban Csorba születésének 100. évfordulóára készített egy grafikát. Én azonnal megkértem Helgát, hogy kérdezze meg a férjét, közölhetném-e a grafikát a honlapon. Ma megérkezett az e-mail, benne a hozzájárulás, mellékletként pedig a grafika és leírása.

Csorba Győző, 2016 tusrajz 62×55 cm

Köszönöm a megemlékezést, a munkát és az engedélyt a művésznek, a közbenjárást Herceg Helgának.

2. A pontosítás egy a tegnapi blogban közölt adat helyesbítése. Bizonyítja, hogy mennyire kevéssé hiteles egy internetes adatközlés, legyen szó akár a Wikipédiáról. A blogban ezt írtam: “Pete György szerkesztő, irodalomkritikus, könyvkiadó 2021. áprilisban halt meg.” Mivel a Wikipédia adata furcsa volt (“Meghalt 2021. április 7 előtt”) én áprilist írtam a halál időpontjának. Ausztriában élő kedves levelezőtársam dr. Radics Éva azonnal reagál e-mailban, hogy nem jó az adat, mert Pete György március 26-án halt meg. És még igazolta is az adatot, ezzel: “Biztos vagyok benne. Ott voltam ezen az esten hétfőn [Az Életünk Pete-emlékszám bemutatóján. P. L.], ott hangzott el. Nehéz volt kideríteni, mondta Alexa. Még szidtuk is a wikit.” Köszönöm a pontosítást és a gyors reagálást: a wikin már javították is az adatot, most már ez látható:

Született 1944. február 20.
Budapest
Elhunyt 2021. március 26. (77 évesen)[1][2]
Celldömölk
Bár azt hiszem, itt megint lesz gond, mert Radics Éva ezt írta a következő mondatban: “Marika, a felesége 3 napra rá halt meg. Szintén koronás volt. Gyuri a szhelyi kórházban, Marika a celldömölki kórházban…” Tehát eszerint a feleség halt meg Celldömölkön, Pete György Szombathelyen. Hát ilyen a digitális világ pontossága. Köszönöm dr. Radics Évának, a fáradhatatlan magyarnak a pontosításokat. A wiki egy kis szeletét talán sikerült kijavítani a segítségével.
3. A harmadik közlendőm egy kiegészítés, ugyancsak a 92. bloghoz. Abban egy bekezdésben annyit írtam, hogy András Endréről kevés adat található az interneten. Ezt, kicsit szégyenkezve, mert hiszen emlékeznem kellett volna rá, kiegészítettem a honlapon talált két közléssel: egy András Endre vers kéziratával és a költő egy Csorbának írt levelével. Mindkettő érdekes, kérem, kattintsanak a linkekre, olvassák el a verset és a levelet is.
A javított szöveg: “András Endréről ennyit olvashatunk a Wikipédián. Az “andrás endre site:csorbagyozo.hu” keresőkérdést a google keresőmezejébe írva azonban a honlapon több találatot kapunk. Például ezt az 1948-ból származó levelet; vagy ennek az oldalnak a 3. pontjában szereplő András Endre verset.)”

Köszönöm a tusrajzot, a Pete György-adatok javítását és elnézést kérek a kimaradt két Csorba-hivatkozás miatt.

Köszönöm figyelmüket.