A Csorba Győző Társaság 188. hírlevele

1. Arató Károlyról neveztek el tantermet a Leőwey Klára Gimnáziumban. Arató Károly költő, műfordító, tanár Pécsett élt és dolgozott. Én nem tudom megítélni, miért, vagy mennyire jogosan, de kicsit elfelejtkezett róla a város. 2019. március 11-én a Leőwey Gimnáziumban végül mégis megemlékeztek a költő-tanárról: a  20. számú tantermet a költőről nevezték el, a tanterem falán pedig képet helyeztek el róla. Teremavató ünnepségen elnökünk Nagy Imre professzor is részt vett, ő hívta fel figyelmemet az eseményre.
Arató Károly egy verse és egy rövid méltatása itt olvasható. (Figyelem, az oldalon található képen nem Arató Károly, hanem Károly Róbert zeneszerző, karmester látható! A költő képét ld. itt. Köszönöm a szíves figyelmeztetést Aknai Tamásné, Lucának, Társaságunk oszlopos tagjának;)
Pákolitz István a Jelenkorban (XXI. évf. 10. sz. (1978. okt.). p. 988-992.), a folyóirat megjelenésének 10. évfordulóján rövid csipkelődő versekkel köszöntötte Jelenkorhoz kapcsolható költőtársait. Arató Károlyról ezt írta:

Metafora

Titkon pipázva gyerekzsivajban
akkor is ír már ha nem akarja
midőn lecsapand rá a végóra
kígyóz belőle fájn metafora
pont meg a vessző nem is nagy kunszt itt
el is elhagyja az interpunkcit
Arató-verset közölnek bárhol
egymaga írgya mindet a Káról

Egyszer talán majd méltó emléktáblát is kap a Jelenkor szerkesztőjeként is tevékenykedő Pécsett élt költő.

2. Hegedűs 2 Lászlóról már írtam a honlapon itt, az 5. pontban. A Munkácsy- és Balázs Béla-díjas (saját elnevezése szerint) “vizualistának”, aki 1968-ban végezte a Pécsi Művészeti Gimnáziumot, a Szocialista szürrealizmus titokzatos bája címmel kiállítása nyílik Budapesten. A kiállítás megnyitója március 26-án kedden 18 órakor lesz Budapesten a Karinthy Szalonban. Plakátok és ismertetők itt láthatók.

3. Köszönet mindenkinek a tagdíjbefizetésekért. Kérem azokat, akik még nem fizették be a tagdíjukat, szíveskedjenek pótolni. (Ó, azok a személyiségi jogok! Itt most sem a fizetők, sem a nem fizetők nevét nem írom meg, nehogy valakit megsértsek!)  Azt is kérem, keressen és ajánljon minden olvasóm pártoló tagot, esetleg szponzort (magánszemélyt vagy bármilyen üzemet, társaságot), hogy a Társaság működését biztosabbá tehessük.

4. Közgyűlésünket áprilisban fogjuk tartani, addigra könyvelőnk elkészíti a Társaság 2018. évi hivatalos pénzügyi beszámolóját. Örömmel jelenthetem, hogy a Csorba Győző 100 c. kötet és Kende Kata-féle Sorsunk-füzet kiadására nyert pályázati pénz elszámolását az EMMI elfogadta.

5. Végül egy ehhez a hónaphoz illő Csorba verset ajánlok: Március.  A verset az oldalon a költő előadásában is meghallgathatják. Idézem itt az egyik versszakot:

“Ó, kétszeres tavasz! Tavasz kívül, tavasz belül:
kislányom, duzzadó rügyek, szikrázó fény-eső,
feltámadás köröskörül,
viharzó győzelem,
tenger piros tető,
játszó füst-pántlikák a víg kéményeken!”

A kétszeres tavasz Csorba harmadik lányának, Zsófiának a születésére utal. (Hölgyek életkorát nem tesszük közzé, így most kivételesen a vers születésének évét sem. Aki akarja, utánanézhet;)

Köszönöm figyelmüket!