A Csorba Győző Társaság 149. hírlevele

Kiss Tamás könyvtáros barátomtól tegnap este régi Dunántúli Napló-számból kaptam egy kicsit megfeketedett fényképes oldalt. Az írás beszámoló a Csorba Győző 60. születésnapját ünnepelő, 1976. november 22-én tartott estről. A képen Pákolitz István, Bertha Bulcsu és Thiery Árpád látható. A képek és a cikk sok emléket ébresztettek bennem. Az emlékek pontosításához előkerestem a Jelenkor 1976. novemberi számát. Csorbát köszöntötték benne barátai, azok, akik az ünnepségen is fölolvasták írásaikat, többségük azt, ami az emlékszámban megjelent. A versek, prózai írások Arató Károlytól Weöres Sándorig sorjáznak. Elhatároztam, hogy ezeket sorban közzéteszem. Íme, a szerzők névsora a tartalomjegyzékből.  Először az első és hátsó borító belső oldalán lévő Csorba-kéziratokat közlöm. Az első borítón a Séta és meditáció, a hátsón pedig a Nehezen s gazdagon című vers egy részletének kéziratát olvashatjuk. (A Séta és meditáció teljes szövege itt, a Nehezen s gazdagon című versé pedig itt olvasható.) A számban található két Csorba portrét is közzéteszem, itt és itt. (Szokolay István fotói.) Martyn Ferenc tusrajzot ajánlott a költőnek, s még egy pécsi utcaképet is közölnek tőle. (Nádor Katalin fotói.)
A kort megidézve az említett Dunántúli Napló címoldalát is közlöm, az akkor Magyarországnak (is) parancsoló politikus fotójával…
A következő Csorba Hírlevelet is hamarosan közzéteszem, mégpedig Csorba-versek finn nyelvű fordításainak kézirataival. Egyet ízelítőül már most közlök. A fordítóról majd a következő számban írok.
Köszönöm figyelmüket!