A Csorba Győző Társaság 82. hírlevele.

A Csorba Győző Társaság 82. hírlevele

A tegnapi napon is voltak a Csorba Győző emlékévhez kapcsolódó események. Szívemhez nagyon közelálló volt mindkettő.

1. A Csorba Győző Könyvtár Gyerekkönyvtárnak Csorba vetélkedője volt az egyik. Ezt a levelet kaptam a szervezőktől:

Kedves Laci, tegnap (2016.11.16.) zajlott az általános iskolások részére meghirdetett “Ismered Csorba Győzőt?” című vetélkedő a Körbirodalom Gyermekkönyvtárban. 11 csapat érkezett hozzánk 4 iskolából és egy igen jó hangulatú vetélkedőn vettek részt, ahol bebizonyították, hogy igen, ismerik Csorba Győzőt. A vetélkedő különlegessége volt, hogy itt hangzott el először dr. Várnai Ferenc által írt zongoradarab, melyet a “Négy kicsi cica – képes mese gyermekek részére” ihletett. A zeneszerző maga is megtisztelte rendezvényünket jelenlétével. Az eseményről készült képgaléria megtekinthető facebook oldalunkon. Üdvözlettel: Jancsik Patrícia és Balázs Ágnes gyerekkönyvtárosok”

Elnézést kérek a szervező könyvtárosoktól, hogy elkerülte a figyelmemet a rendezvényük. Válaszlevelemben – többek között – így írtam:

“Kedves Patrícia […] Biztos vagyok abban, hogy nagyszerű műsort állítottak össze, szíves engedelmével reklámozom majd a Csorba hírlevélben és a facebookon. Örülök, hogy [Hajdinákné Csorba] Eszter ott volt és a kisunokája [Csorba Győző dédunokája, Kovács Dorka. P. L.] is szerepelt. Nagyon röstellem, hogy mi nem voltunk ott. Elismerem, ez részben az én hibám is, mert nem nagyon követem az internetes oldalak kínálatát, de nagyon gyéren kaptunk hírt rendezvényünkről, s ráadásul a tegnapi napon minden figyelmünket lekötötte a Sólyom Katalin estjére való készülődés. Csorba Eszter facebookos értesítését nem is láttam, mert már legalább három-négy napja nem jártam arra.

Köszönöm a Csorba Család és a Csorba Társaság nevében is munkájukat, segítségüket. Nagyon hálásak vagyunk érte, s kérjük, tartsák meg jó emlékezetükben Csorbát, a költőt és az embert.”

 

Bízom abban, hogy elfogadják bocsánatkérésemet. Abban pedig biztos vagyok, hogy a gyerekkori emlékek rögzülnek a legmélyebben. Saját tapasztaltból tudom. Ezért tartom fontosnak, hogy a gyerekek nagyon korán szeressék meg az irodalmat – egy-egy költő emberi arcának JÁTÉKOS megismerésével. Ezt tette a Csorba Könyvtár Gyermekkönyvtára, amikor Csorba-vetélkedőt rendezett. Még egyszer köszönet érte. A vetélkedő képeit itt láthatják. (Akinek nincsen facebook-fiókja, az is nézheti a képeket, elég, ha a felugró regisztrálást vagy bejelentkezést kérő ablakon a “Most nem” feliratra kattint.) A vetélkedőről készült youtube filmecske itt látható.

A vetélkedőről a Liszt Ferenc zeneiskola facebook oldalán is található beszámoló, itt.
A képeken a költő egyik dédunokája Kovács Dorka is szerepel, az egyik képen Várnai Ferenc zeneszerző mellett balról látható, cica-jelmezben.

2. A másik esemény a hírleveleimben kétszer is említett, Sólyom Katalin színművész által rendezett Csorba-est volt.  Sokszínű, Csorba líráját sok oldalról bemutató rendezvény. Sólyom Katalin ötletének és szervezésének köszönhetően a Civil Közösségek Háza minden művészeti csoportja összefogott azért, hogy méltóképpen emlékezzen Csorbára a költőre és az emberre. A Csorba Emlékév eseményeinek eddigi talán legszebb pillanatait nyújtotta számomra az est: emberi volt, meleg szeretetről, ugyanakkor nagy szakmai felkészültségről tett tanúbizonyságot. A versmondás, a Szélkiáltó Együttes zenéje, a Pécsi Kamarakórus előadása Tillai Aurél vezényletével, a Csorbára emlékező szavak – Sólyom Katalin és Tóth Károly – a nagy költő emlékét és művészetét méltón idézték. Bízom abban, hogy az est videófelvételét (vagy legalább fotókat estről) hamarosan megoszthatom Önökkel. A Csorba Társaság és a Csorba család nevében is köszönöm a szervezők és a közreműködők a munkáját!

3. A Csorba Emlékév eseményei a költő 100. születésnapja (november 21.) körül két nagy eseménnyel zárulnak. Ezekről és más emlékezésekről is összefoglalót közölt a bama, az Új Dunántúli Napló internetes változata

Remélem, találkozunk a Csorba Konferencián a Pécsi Tudásközpontban, november 21-én hétfőn 10 órától és a Csorba emlékére rendezett hangversenyen a Kodály Központban, november 23-án szerdán 19 órakor.
Ez utóbbiról a Pannon Filharmonikusok oldalán is található egy hír. Ajánlom, kattintsanak a klipre, szép, zenés összeállítás.

4. A Csorba-filmet, amelynek forgatásáról már hírt adtam, november 21-én mutatja be az M5 Tv csatorna, este 19 óra 55 perckor.

Köszönöm türelmüket!