A Csorba Győző Társaság 204. hírlevele

A hőség sem tud eltántorítani krónikási (krónikus) munkámtól. Most, hogy visszaállt a régi rend a háztartásban (két hétig egyedül voltam) jut időm a honlapra is.

1. Kezembe került Tüskés Tibor Az utolsó évszak : Csorba Győző költészetének kiteljesedése, 1981-1995 című könyve. A borítón egy különös öregkori Csorba portré: Csonka Károly fotóművész fotójának felhasználásával Bognár József tervezte. A képről nekem mindig a halotti maszkok jutnak eszembe, annak ellenére, hogy ezen a maszk-szerű arcon Csorbának az öregkorában is gyönyörű, nagy barna szemei élnek, orrlikai ugyanúgy tágulnak, mint az életben, s a száj – bár szigorúan összeszorított – mégis élő. Ezért különös számomra a kép: egy ÉLŐ halotti maszk. A kép kapcsán megtaláltam egy különös kiállítás ajánlóját: halotti maszkokat mutattak be a Petőfi Irodalmi Múzeumban.  Igaz, már régen volt, de arra jó, hogy meg lehessen ítélni, mennyire van igazam, amikor Csorba képét halotti maszkhoz hasonlítom. De a kis kötetet is ajánlom figyelmükbe, sokat segítenek a verselemzések és Csorba-nyilatkozatok a költő igazi arcképének megismerésében.

2. És ha már Ady évfordulós napján járunk és halotti maszkokról írok, ideidézem Ady halotti maszkját. (Nagy professzor júniusi Ady-verselemzését a közeljövőben pótoljuk.)

3. Érdekes írást találtam más ügyben kutakodva a Jelenkor-archívumában. Komáromi Gabriella Lázár Ervin pécsi évei című tanulmánya a címben jelölt költői korszak pontos rajza. Ajánlom ezt is figyelmükbe, annál is inkább, mert pécsi helytörténeti fontossága van, s Csorba neve is többször említtetik benne. Komáromi Gabriella egyébként “nagytestvérünk” a kaposvári Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság választmányi tagja, köszöntjük ehelyről is.

4. A citatum.hu oldalon 17 Csorba-idézetet találtam. Jó válogatás, kérem, látogassák meg. A  főoldalról indulva sok fontos, szép és érdekes idézet olvasható számos témakörben.

5. Végül most saját tollakkal ékeskedem.  Keresgélés közben találtam a saját könyveim között egy érdekes kötetet: Führer Ignác: Magyartalanságok betűrendben. 2. kiad. Bp. : Nagel Ottó, 1880.  Nem tudom, hogyan került hozzám. Szívesen megosztom a címlap, két oldal és a különös bélyegző fotóját. Nyelvészeknek szerintem forrásértékű.

A nap lement. Már csak 30 fok van. Mindenkinek köszönöm a figyelmet.