A Csorba Győző Társaság 135. hírlevele

1. Tegnap, február 8-án megtartottuk a Csorba Győző Társaság Pécsi Társalkodó című sorozatának újabb beszélgetését a Tudásközpontban. Nagy Imre irodalomtörténész professzor bevezetője után Aknai Tamás művészettörténész professzor bemutatta Fejős Miklós festőművészt, akinek képei közül itt többet is megtekinthetnek. A mindvégig érdekes beszélgetés és powerpointos bemutató közben az érdeklődők nem csak a művész-tanár képeit ismerhették meg, hanem azok segítségével az életutat és művészetének egyes állomásait is a kezdeti próbálkozásoktól egészen napjainkig. A jelenlévők közül többen elmondták azt – jómagam is –, hogy szerző pontos magyarázatai közelebb hozták a hallgatókhoz művészetét, érthetővé téve képi világának rejtettebb motivációit. Reméljük, a Társaság sorozatának következő beszélgetései, amelyeknek témáiról, szereplőiről még nem döntöttünk – várjuk az Önök javaslatait! – a tegnapihoz hasonlóan jól sikerülnek majd.

2. A könyvtárosokra az égiek sokat gondolnak mostanában, csak sajnos úgy, hogy magukhoz szólítják őket. A közelmúltban három kollégától is búcsúztunk. Szalai Imre a Tanárképző Főiskola, a későbbi Pécsi Tudományegyetem Bölcsészkara könyvtárának könyvtárosa ment el először. Múlt héten búcsúztattuk Surján Miklósnét, aki szintén a Tanárképző Főiskola könyvtárosa volt. Most pedig megdöbbenve hallottam a hírt, hogy Tilesch Éva hunyt el hirtelen. Ő a Csorba Győző Könyvtárban (régebbi nevén Baranya Megyei Könyvtár) dolgozott nyugdíjazásáig.  Mindhármukat jól ismertem, nehéz a búcsú tőlük.  Legyen könnyű nekik a föld. Emléküket szeretettel megőrizzük.

3. Surján Miklósné gyászmiséjére várakozva kicsit jártam a sírok között, s a temetői kápolnához közel fejet hajtottam Várkonyi Nándor sírja előtt is. A sírról fotót is készítettem. Emlékezzünk szeretettel Csorba Győző “második apjára”, Pécs szent öregjére a fotóval.

4. Nagy örömömre mostantól működik a honlap keresője. A kereső ügyét a régi, elavult honlapszerkesztőről való átállásnál is nehezebb volt megoldani. Először jó és ingyenes kereső programot kellett találni az interneten, aztán azt alkalmazni kellett a honlaphoz. Ez idő- és munkaigényes feladat volt, amit végül mostanra sikerült megoldani a honlap informatikus fejlesztőjének, az önzetlen Horváth Ádámnak, aki az első lépésektől leghűségesebb vezetőm volt a honlap formálásában, szerkesztésében, mostanában pedig a honlap megújításának nehéz munkájában. Igazán jó érzés tudni, hogy a háttérben ilyen kedves fiatalember támogatja ügyetlen lépéseimet az informatika világában. Nagyon köszönöm szorgalmát, ügybuzgalmát, amint lehetőség nyílik rá, anyagilag is igyekszem meghálálni munkáját.

A kereső funkció a honlap jobb felső sarkában lévő gombra kattintva érhető el, vagy ezen a linken.

Néhány segítő mondat:

— A kereső használatával a hírlevelek, oldalak, és képek között is megtalálhatjuk a keresett szót, együtt mindhárom kategóriában vagy külön-külön is. Ez utóbbi akkor fontos, ha például valaki csak a képek vagy csak a hírlevelek vagy csak az oldalak között szeretne keresni, esetleg tetszés szerinti két kategóriában együtt.
— Ha csak egy vagy két témában akarunk keresni, kattintással kivehetjük a pipát a nem kívánt keresési téma kis négyszögből.
— A kereső a kis- és nagybetűk között nem tesz különbséget, így az ady és az Ady kifejezéseket egyformán kezeli.
— Csak teljes szavakra lehet keresni, tehát a Bertha nevet beütve nem kapunk pl. a Berthának szóra találatokat és pl. a Bulcsunak szóra keresve nem kapjuk meg a Bulcsu szót találatként. A Bulcsu keresztnevet nem véletlenül választottam példának, hiszen így megmagyarázhatom, hogy azért írtam következetesen rövid u-val, mert Bertha is mindig így írta  és azt kérte, hogy a nevét mások is így írják, mert őt még senki nem hívta úgy, hogy Bulcsúúúú;). Ez azt jelenti, hogy a Bulcsú keresőszóra nem kapunk találatot az oldalon!
— A kereső az ékezetes magyar betűkre is keres, ennek megoldása is nehéz volt, ugyanis az ingyenes kereső programok – lévén leginkább angol vagy német nyelvűek – nem tartalmaztak magyar ékezetes betűket.
— Ha teljes nevet vagy két egymás utáni szót írunk be, pl. Arany János, akkor az Arany és a János szavak mindegyikét külön-külön kapjuk meg, ezért szerencsésebb csak egyetlen szóra keresni. (Itt még további fejlesztés várható, hogy két egymást követő szó is kereshető legyen együtt!)
— A kereső a találatok közül a kiválasztott linkre kattintva a megnyíló oldalon még nem emeli ki a keresett szót, de az a használt böngésző kereső funkcióját alkalmazva már egyszerűen megtalálható. Ennek a kérdésnek a megoldása, finomítása még folyamatban van, de emiatt nem akartuk késleltetni a kereső beindítását.

Kérjük, jelezzék a keresővel kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat e-mail címemen: pinter2laszlo@gmail.com

Köszönöm figyelmüket!