A Csorba Győző Társaság 104. hírlevele

Csorba Győző Társaság Pécs
“Csonkulni másokért az az igazi épség.”
Elnök: prof. dr. Nagy Imre
Levélcím: Pintér László 7635 Pécs Csóka dűlő 8.
Telefon: 72/226-151; Mobil: +36/30 317-39-68
E-mail: pinter2laszlo@gmail.com
Honlap: http://csorbagyozo.hu; Facebook: https://www.facebook.com/csorbagyozo/


Ez a hírlevél a továbbított meghívók és értesítések hírlevele lesz. Remélem, mindenki talál kedvére való rendezvényt. (Az utolsó kivételével minden meghívó szövegét mellékeltként közlöm.)

1. A Petőfi Irodalmi Múzeum ajánlatát továbbítom először. A Világol tiszta fénye. Arany János szellemujja című antológiában a szerkesztők értesítése szerint Csorba Győző Visszaszámlálás című verse is szerepel. A költő a versben visszaszámlálja a napokat egészen addig, amíg kisebbik lánya elköltözik a családi házból Németországba. A versnek csak az utolsó, a költözés napjáról szóló néhány sora köthető Arany Jánoshoz:

“79. VI. 10. Hát megtörtént… meg… pár órája… ma…
hogy is volt?… lássuk!… kezdené a toll…
de csak az Arany János-i szavak:
„Nagyon fáj! nem megy!”

Az egész vers itt olvasható.

2. Szabó Szabolcs karnagy úr két meghívója zenekedvelőknek. Szívesen ajánlom.
Gagliarda Kamarakórus és a Komlói Pedagógus Kamarakórus bemutatója.

3. A Pro Pannonia Kiadó meghívója Weöres Sándor és Lovász Pál levelezéskötetének bemutatójára.

5. Hegedüs2László képzőművész kiállítása nyílik a Pécsi Kisgalériában.
Hogy ne kelljen kattintgatni, másolom a szöveget:
Részletek

június 2. 17.00

506 933ÁLOM – Hegedűs 2 László kiállítása
június 2. – július 16.
Kiállításmegnyitó: június 2. 17.00
A kiállítást megnyitja dr. Keserü Katalin.
Hegedűs 2 műveinek intellektuális telítettsége, letisztult formanyelve, poézise egyaránt jellemzi a vizuális műfajokban létrehozott alkotásait. A képzőművészet, a film, a fotó, az irodalom, területéről alkotott gondolkodása és eszközhasználata, már a 70-es évektől túlmutat a „csak fotográfus”, a „csak filmes”, „csak képzőművész” műfajokon. Egyedüliként tagja mindhárom országos vizuális művészeti szervezetnek a magyar képző-, film- és fotóművészek szövetségének. Hegedűs 2 László képképző művész a magyarországi kortárs színtér kivételes jelentőségű alkotója. Eltérő technikai médiumokban (fotó, film, festmény, nyomat, installáció…), különféle művészeti eszközökkel létrehozott alkotásai döntően hozzájárultak a jelentésközvetítő eszközök és módszerek megújulásához.
Jegyárak: 700 Ft, d/ny 500 Ft
Szervező: Zsolnay Örökségkezelő NKft.

Az alkotó honlapja. (Megnyitáshoz középen a kis piros 2-es számra kell kattintani.)
H2L rövid életrajza a honlapról, hogy tudjuk, miként kapcsolódik Pécshez:
1950-ben született Nagyhalászon. 1968-ban elvégezte a pécsi Művészeti Gimnáziumot, majd 1970-ben Budapesten a Kirakatrendező Iskolát. 1973 és 1986 között a Pannónia Filmstúdióban háttereket tervez, filmeket rendez. 1980-tól rendszeresen vesz részt hazai és nemzetközi kiállításokon.
Tagja a Magyar Képzőművészek-, a Magyar Fotóművészek- és a Magyar Filmművészek Szövetségének, valamint több hazai és nemzetközi művészeti szervezetnek. Munkáját 2002-ben Munkácsy-díjjal 2009-ben Balázs Béla-díjjal ismerték el. Részletes bibliográfiáját a Szent István Király Múzeum kiadásában megjelent katalógusok (1996., 2000.), valamint Esterházy Péter: Foto2 (Magyar Fotográfiai Múzeum, 2004.), Radnóti Sándor: Szelekció (Szent István Király Múzeum, 2007.) című könyv tartalmazza.”
Köszönöm figyelmüket.