A Csorba Győző Társaság 73. hírlevele.

A Csorba Győző Társaság 73. hírlevele

1.  1. Végre elkészültek! A Csorba Győző Társaság egyik legnagyobb terve a megvalósuláshoz ért! Ma elhoztam a nyomdából a Csorba Győző Társaság könyvtárának első két füzetét! 
Az egyik a Csorba Győző szerkesztette Ív című folyóirat 1945-ös első és egyetlen számának reprintje. Minden, amit az
unikális számról tudni kell, Tüskés Tibor 2008-ban írt és a reprinthez kapcsolt utószavából kiderül. Kedvcsinálónak csak néhány szerzőt említek meg: Kodály Zoltán zenei nevelésről Pécsett 1945. november 19-én elmondott beszédének szövege és Weöres Sándor versei is olvashatók az egy íves lapszámban, amelyet Martyn Ferenc illusztrációi díszítenek, s amelyhez Várkonyi Nándor írt előszót. Nagy örömmel mutatom be a borító és a borító belső oldalának fotóját, melyen Csorba tulajdonbejegyzése is látható.
A sorozat 2. kötete Thinemann Tivadar Mohács és Erasmus c. székfoglaló értekezésének hasonmása. A füzet 1925-ben Pécsett, a Minerva-könyvtár 2.köteteként jelent meg . A  székfoglaló értekezést  a szerző a Magyar Tudományos Akadémiában 1924. március 31-én mondta el. Az értekezés egyes állításai azóta is élénken foglalkoztatják a kutatókat. A hasonmás kiadáshoz fűztük prof. dr. Nagy Imre utószavát, melyben az értekezés fő pontjait és visszhangjukat ismerteti. Az utószóban Nagy Imre a sorozat céljáról és terveiről is ír, a kolofonban pedig a tervezett füzeteket is ismertetjük.  A füzet borítóját is közlöm.
A Csorba Társaság tagjai illetményként kapják meg a kötetek egy-egy példányát, reméljük,elnyerik tetszésüket.

2. A Szent Mór Katolikus Iskolaközpont versmondó versenyéről már hírt adtam, most újra mellékelem a meghívót és néhány internetes címet kedvcsinálónak. (A tanulók által készített meghívó-klip itt nézhető meg. A helyszín a nagyon elegáns Dóm Kőtár lesz, melyről néhány kép itt látható. A Kőtár megközelítéséhez útmutató itt található.
A tájékoztatást köszönjük Szakács Emília tanárnőnek, a verseny főszervezőjének.
A verseny szombaton, 15-én reggel 9 órakor kezdődik. A zsűri tagja lesz prof. dr. Nagy Imre (elnök) valamint Minárik Tamás az Apáczai Nevelési Központ igazgatóhelyettese, Kazinczy-díjas magyartanár és Bozsoki Petra doktoranduszhallgató, a Kritikai Szalon szervezője.
A negyvennél több induló azt jelzi, van még érdeklődés a vers iránt, van még irodalomszerető fiatal a városban. (Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a Leőwey Klára Gimnáziumban és a Koch Valéria Iskolaközpontban is lesz szavalóverseny!)
Érzem, öröm lesz majd a fiatal versmondókat nézni, hallgatni. Javaslom,látogassák meg a versenyt, biztos hoz emlékezetes pillanatokat. A Csorba Társaság kiadványaiból viszek magammal, a tagok ott is átvehetik, ha eljönnek.

Remélve, hogy híreink az olvasónak is örömöt okoznak, köszönöm figyelmüket.