Tegnap kezembe került Csorba hagyatékából a Dunántúl c. folyóirat 18. száma (1956. V. évf. 4. sz.). Ebben találtam meg több igazi "gyöngyszem" (Weöres- és Nemes Nagy Ágnes versek, Kodolányi János emlékezése Móricz Zsigmondra és az IGE-re (Írók Gazdasági Egyesülete stb.) mellett Déry Tibor Vendéglátás c. szatirikus, groteszk novelláját, mely a Rákosi-korszakot minden tanulmánynál pontosabban mutatja be és pellengérezi ki egyben. A novella a Dunántúlban látott napvilágot először, ám még az "enyhülés" időszakában is bátor cselekedet volt a megjelentetése. A Dunántúl utolsó, 19-20. száma már a forradalom és szabadságharc leverése után, 1957 januárjában jelent meg: oly sok minden egyéb mellett ez a nagyszerű lap is az 1956 utáni leszámolásoknak esett áldozatul.

Ennek a kis remekműnek a közreadása a Csorba honlapon méltó emlékezés a Dunántúlra és 1956 gyásznapjára, november 4-ére, s talán valami "leletmentő" funkciója is van: tudtommal most olvasható először az interneten.

A  novellából kitűnő rövid-játékfilm is készült Makk Károly rendezésében, parádés szereposztással, erről itt olvashatnak, vagy itt. Jellemző, hogy a filmre összesen négy szavazat érkezett, de az is, hogy a szavazatok átlaga az elérhető 10 pontból 9,5 lett! Talán egyszer felújítják. Érdemes volna, én láttam, zseniális alakítások és zseniális rendezés! Kár, hogy eltűnt a süllyesztőben… Legalább a novella marad.