Csorba újabb “versesfüzete” és zsebnaptára

Két kissé kopottas, de még ép „könyvet” hozott néhány napja feleségem: Margitka irat-hagyatékát  válogatva találta azokat. Egy nagy- és egy kisalakú könyv, kemény borítóval mindkettő, cím és felirat nélkül.  A nagyobbik 35X17 cm, a kisebbik 12×7,5 cm. A nagyobbik címe: „UTASÍTÁS a 250 raktári sz. Metzger-féle »egyszerű« kettős könyvviteli pénztárkönyvhöz. „ A kisebbik címe: „Előjegyző zsebnaptár az 1956. évre” Jelmondata a cím alatt: „Előre a boldog, szocialista Magyarországért!” (Ellentétes dolgok ezek, első pillanatra is látható: boldogság hogyan is lehetett volna a szocialista (?) Magyarországban? Vagy másképpen: sajnos Magyarország nem lett boldog, de hála Istennek, szocialista sem!)

Kérdezhetik, miért fontos ez a két dokumentum? A pénztárkönyv Csorba Janus-fordításainak kézzel írt piszkozatát tartalmazza, a zsebnaptár pedig – amellett, hogy a magyar történelem egyik legfontosabb évébe vezet vissza – Csorba németországi útjának dokumentuma: napról napra tartalmazza az utazás és a látogatás minden fontos mozzanatát. Egy kicsit a Római feljegyzésekre  hajaz, de sajnálatos módon azért annál kicsivel kevesebb a feljegyzés benne: azt is mondhatjuk, amennyivel kisebb a római füzetnél,  éppen annyival kevesebb adat van benne. (És, persze, azt se feledjük, ez a tanulmányút  jóval rövidebb volt, mint az 1947/1948-as olasz. )

A Janus-fordításokat tartalmazó kötetből és a „német  naplóból” sem szkennelek minden oldalt: a fordításkötetet nem is tudnám, nem fér bele a szkennelőmbe, a naplónak pedig csak azokat a részeit közlöm majd, amelyekbe Csorba feljegyzést írt, vagy amelyek más egyéb dolog miatt érdekesek.

Csak még egy megjegyzés: „milyen érdekes a sors”, ahogyan szokták mondani:  nemrég még azon keseregtem, nincsen meg a német napló többi része, nem tudhatjuk, hol volt, mit csinált 1956. október 23-án Csorba. S lám: most itt van a kezemben, benne az október 23-ai oldallal.  Aki követi a honlapot, fészbúkot, előbb –utóbb megtudja, hol, hogyan töltötte azt a napot Németországban Csorba.

„Kedvcsinálónak” közlök néhány képet, a többit majd apránként holnaptól. Így legalább visszajárnak a kedves érdeklődők a Csorba oldalakra;)

Az utasítás borítója.
Az utasítás első oldala.

A zsebnaptár borítója.
A zsebnaptár első oldala.