Egy “ismeretlen” Csorba kötetről.

Csorbáról közismert, mennyire családcentrikus költő volt, mennyire szerette a gyerekeit, unokáit. Az már nem annyira, hogy verseket is írt gyerekeknek, gyerekekről, nem is keveset. Például egy egész gyermekvers-ciklus olvasható az Összegyűjtött versek c. kötetében, A szó ünnepe c. kötet után Gyerekversek cikluscím alatt.

Az meg aztán végképpen nem ismert, hogy Csorba még egy kis verses képeskönyvet is összeállított gyerekeknek. Pedig így van!

Bertók László Csorba Győző című bibliográfiájának 99. tétele ez:

99. NÉGY KIS CICA. Képes mese gyermekek részére. Versek. Pécs, 1946, „Barátság” Könyvkiadó, Lapterjesztő és Könyvnyomdai Szövetkezet. 60 l. − A szerző nevének feltüntetése nélkül.

A kis kötet eddig sehol nem volt olvasható (Csorba neve sehol nem szerepel a könyvben, magától Csorbától lehet tudni, hogy ő írta), most egy elég megviselt példányát “begyűjtöttem” unokáimtól, s a magyar irodalom egy jelentős fehér foltját megszüntetendő;) lemásoltam, feltettem egy Picasa albumba. [Sajnos, a picasa albumot a Google törölte amikor a google+ megszűnt.] Kérem, fogadják szeretettel, s ha a számítógépet jól akarják használni, este fel lehet olvasni, be lehet mutatni a mesét a gyerekeknek.
Hogy a kötet létezett, s 1947-ban már megvolt, bizonyítékul idemásolom Hamvas Béla levelezőlapját, melyen egy 1947-es Csorbáéknál tett látogatásra hivatkozva éppen a Négy kis cica című könyvből kér egy példányt kedves unokahúgának. A lap szövegéből ítélve Hamvas sem tudta, hogy a képeskönyben Csorba veresei olvashatók. A levlap írásos oldala és címzése.
A fényképész neve sajnos nem ismert, amint a kiadás körülményei sem: Csorba emlékezéseiben nem találkoztam ezekre vonatkozó adatokkal, őt magát sem hallottam erről beszélni.
A kis kötetből az utolsó kép hiányzik, oldalait pedig két helyen rosszul ragasztották össze, a képek nem “passzolnak” a szöveghez, de ha “lapozunk”, meg lehet találni a szöveghez tartozó képet.