A You Tube-on található Csorba-filmek listája.

(A filmeket a Yo Tube keresőjébe írt Csorba Győző névvel is lehet listázni!)

 – Csorba Győző Séta és meditáció c. versét mondja. (A szöveget régi pécsi fekete-fehér fotók illusztrálják.) Ld. itt!

– Csorba Győző – Lakner Tamás: Csörög a fagyos föld. (Csorba megzenésített verse a Szélkiáltó Együttes előadásában.)

  1. Kaláka. 2016. február 1. (A youtube-feltöltés időpontja.)
  2. Kaláka. 1983. A „Szelet kiabálunk” című film egyik klipje.
  3. Kaláka. 1994. október 11. Énekelt Versek Fesztiválja

– 2010. szept. 13. Összeállítás a Tudásközpontban, új helyén kialakított Csorba Győző Emlékszoba megnyitó képeiből itt >>>. Katilla (Ambrus Attila József, PTE informatikus filmje (köszönet érte!) az Emlékszobáról megtekinthető itt >>>.

– Csorba Győző családjával, Pécsett a Damjanich utcai házának kertjében. (Fekete-fehér, némafilm.) A film az üres kockák után folytatódik!  Az első részlet 1965, a második 1967 körül készült. Ld. itt!
– Csorba dolgozni indul, 1973 körül (Fekete-fehér, némafilm.) >>>
– Csorba Győző első unokájával Pintér Bálinttal, 1978 tavaszán (Színes némafilm) >>>
– Csorba Győző hógolyózik, 1981. január. (Színes, némafilm.) >>>
– Csorba Győző családja körében, 1981-ben Pécsett, a Damjanich utcai kertben. (Színes némafilm.) Ld.itt!
– Csorba Győző és Zsófia lánya 1981 nyarán (Színes némafilm) >>>
– Csorba Győző felesége öccsének temetésén, 1981 késő ősz (Színes, némafilm) >>>
– Csorba Győző Pécsett, Damjanich utcai kertjében, 1982 koranyár. (Színes némafilm.) Ld. itt!
– Csorba és családja 1983 nyarán (Színes, némafilm.) >>>;
– Csorba Győző 1983. Karácsonyán, unokáival és lányaival >>>
– Csorba Győző és családja 1991. karácsonyán. (Színes hangosfilm.) >>>
– Csorba Győző 1992. április 9.-én (Színes, hangosfilm)  >>>
– Csorba és népes családja (felesége, három lánya, hét unokája, három veje) 1993 húsvétján. (Színes, hangosfilm) >>>
– Csorba Győző és családja 1993. Húsvétján. 2. rész. (Színes hangosfilm.) >>>

A Youtube-on megjelentetett első Csorba videómhoz (2000. 08. 11.) az alábbi sorokat írtam:
„Igyekszem több Csorba verset is feltenni a You Tube-ra, amint időm engedi. Azt gondolom, nem elég megjelenni az Interneten egy honlappal, erre az öt éve létező divatos videógyűjteményre is fel kell kerülni, hogy ismertebb legyen valaki a digitális világban. Csorba sokat idézett Séta és meditáció c. verse meghallgatható Nagy Attila és Major Tamás előadásában is, de a program és a Youtube-ra való feltöltés kipróbálására Csorba interpretációját találtam megfelelőbbnek: >>>. Kicsit még akadozik az állóképekből magam készítette videó – a képek nincsenek a szöveghez passzítva, a feliratok hiányoznak vagy rosszul olvashatók –, de ezeket a hibákat javítani fogom, sőt valószínű új képeket is teszek majd a régiek mellé. Addig is szívesen várok az e-mail címemre (pinter2laszlo@gmail.com) véleményeket, javaslatokat ezzel a feltöltési formával kapcsolatban…”

A magam készítette videó után végre eljutottam addig, hogy most már régi Super 8-as (néma) filmeket is tudok „youtubeosítani”. (Ó, de szép dolog az idegen szavak magyar végződésekkel történő ellátása!) Először kerestem egy embert, akinek volt Super 8-as lejátszója (a miénk sajnos megjavíthatatlanul elromlott), ő aztán levetítette a felvételeket, a vásznon látható képsorokat pedig videóra vette. Úgy-ahogy sikerült… Ekkor még sokáig nem jutottam semmire, mígnem végre találtam egy olyan helyet (reklám nincs!), ahol a videófilmeket viszonylag olcsó digitalizálják. Ide elvittem két videókazettát. A sikeres digitalizálás után végre előállt két CD! Ám a videókon – és így a CD-ken is – olyan családi felvételek is voltak, amelyeknek természetesen nincsen helye az Interneten. Valahogyan tehát „fel kellett darabolni” a CD-n levő filmeket. Némi segédlettel rábukkantam az Interneten az Avidemux nevű ingyenes filmszerkesztő programra. Egyszerű, jól használható (ez itt a reklám helye!), kisebb botladozás (értsd néhány óra!) után kitanultam a használatához szükséges „tudományt”, feldaraboltam a CD-filmeket. Kaptam egy hosszú, több további részre bontható Csorba-kollekciót. Ezt kezdtem tovább darabolni, s így választottam ki You Tube-ra elsőként felküldött felvételeket. Az első videó a Csorbáról készült két legrégebbi, 1965-1967 között készült fekete-fehér felvétel lett, amelyen Csorbát családja körében, kedves kertjében és háza körül láthatjuk. Ezt követte az első (még mindig néma) színes film, az ugyancsak Csorba kertjében készült családi felvétel, 1981-ből.
Nos, a filmek minősége olyan, amilyen. Amilyen lehet. A régi-régi fekete-fehér felvevő és az újabb, modernebb már színes filmet is készíteni képes Super 8-as felvevő filmjeit először videóképpé kellett átlakítani. Aztán a videót digitalizálni kellett. Az elkészült CD formátumot az Avidemux mpeg video formátumra tudta átalakítani. Az mpeg formátumot pedig a Youttube  a saját, mittudomén milyen formátumára konvertálja. Ennyi konvertálás, átvétel után ilyenek lettek  a filmek, kérem ne haragudjanak a gyenge minőségért. De talán így is nézhető, mozog és meg lehet ismerni az embereket. Szegény Csorba, nagyon szerette magát fényképeztetni, filmeztetni (sok hangfelvételt csináltak vele), biztosan nem gondolta volna, hogy a számítógép meg az Internet milyen gyorsan elavulttá teszi az akkortájt első osztályúnak számító amatőr rögzítési módszereket. Talán a videófelvevővel készült, hangos filmek digitalizálása már jobban sikerül… És talán a számítógép tovább megőrzi a filmeket, mint a szalag… Vagy legalábbis a digitális felvétel egyszerűbben konvertálható lesz majd a még újabb formátumra…

És ha valaki olvassa ezeket a sorokat és jobb módszert tud super8-as és videófilmek digitalizálására, kérem, írjon nekem az pinter2laszlo@gmail.com címre.

Köszönöm.