Csorba Győző Emlékszoba a Baranya Megyei Könyvtárban

Figyelem! A lap alján friss hír a Hírek, információk oldalról!

1996. november 21-én, a költő születésnapján, a Csorba Győző a Baranya Megyei Könyvtárban megnyitották a Csorba Győző Emlékszobát. Az emlékszobáról és a megnyitóról nem akarok és nem is nagyon tudok többet mondani-írni, mint amit a Könyvtár internetes oldalán leírtak a szerkesztők. Az emlékszoba mostanában megint az ott bemutatott dokumentumok tulajdonosai (a Csorba örökösök, vagyis Margitka, az özvegy és a három Csorba-lány) figyelmének középpontjába került. Először Tüskés Tibor irodalomtörténész, a költő barátja hívta fel rá a figyelmet, hogy a levelek, fényképek minősége a fény hatására erősen romlani kezdett. Némi kezdeti tanácstalanság után a Csorba Győző Baranya Megyei Könyvtár igazgatójával, Kalányos Katalinnal folytatott megbeszélés eredményeképpen a dokumentumokat egy hónapja másolatokra cserélem. Hetente hozok el egy-egy “pakkot” a tárlókból ill. az asztalról, azokat szkennelem, másolom, majd kinyomtatom, s a másolatokat helyezzük vissza a tárlókba. Ez a munka adta az ötletet ahhoz, hogy itt, a honlapon is “berendezzek” egy emlékszobát, kissé “bővített” formában, vagyis a dokumentumokhoz magyarázó, kiegészítő szöveget fűzök, ami pedig az Emlékszobában a hely hiánya miatt lehetetlen lett volna.

Kérem, járják körbe az Internetes Emlékszoba tárlóit, vitrinjeit, asztalát, óráját, Martyn, Csorba portréját, könyvesszekrényét, csengőgyűjteményének egy részletét, kabátját, sálját, híres baszk-sapkáját (mindig ilyen sapkában járt!), s a bemutatott dokumentumok segítségével ismerjék meg jobban a költő életútját. A dokumentumok fotói itt láthatók. Az oldalt folyamatosan bővítem, érdemes oda hetente-kéthetente “benézni”…

Az asztalok lapját üveg fedi, az üveglapok alatt a költőhöz írt levelek és a költő egy levele olvasható.

Figyelem! A magyarázó szövegek a képek alatt olvashatók, a gördítő-sávot mindig mozgassa!

2010. 09. 04. Amint az már régóta tudott, a Csorba Győző Megyei – Városi Könyvtár is a Tudásközpontba költözik, sőt, már majdnem kész is a költöztetés. Az Apáca utcai “hűlt helyen” természetesen nem maradhatott a Csorba Győző Emlékszoba sem. Az összeköltöző könyvtárak (PTE Központi Könyvtár, ÁJK-KTK Könyvtár, Csorba Győző Megyei-Városi Könytár) és a Tudásközpont építtetői, fenntartói (PTE, Baranya Megyi Önkormányzat, Pécs mjv Önkormányzata) úgy határoztak, hogy a Csorba Győző Emlékszoba (a honlapunkon itt láthatók képek az emlékszobáról: >>> ) is helyet kap az új épületben. Az Emlékszoba helye az első emelet egy multifunkcionális termében lesz. A 21. századi követelményeknek megfelelő modern épületben a régi pécs egy darabkáját is megőrzi a hálás utókor. Köszönet érte. A Megyei-Városi Könyvtár kertjében található Csorba Győző mellszobrot valószínűleg az új Emlékszoba ajtaja mellett helyezik majd el.