A Csorba Győző Társaság 101. hírlevele.

1. 2017. május 24-én 10 óra 30  perckor a Tudásközpont konferenciatermében tartják a Zene és mese című szakmai tájékoztatót.
A rendezvényen bemutatják a Csorba Győző Könyvtár gondozásában megjelent A négy kicsi cica és mamájuk című verses, zenés, képes kottakönyvet, melyet Csorba Győző  2016-ban kiadott Négy kicsi cica című verses meséskönyve alapján Várnai Ferenc írt. Szeretettel várnak minden érdeklődőt. További információk elérhetők itt.
(Emlékeztetőül: A Négy kicsi cica c. képes-verses Csorba könyv 1500-Ft-ért megvásárolható​ a Tudásközpontban, az első emeleten, Pajor Zsófiánál vagy az ő irodájában. A könyvről Pintér Ábellel készült interjú elérhető itt, a bama online oldalon.)

2. Rövid beszámoló a Csorba Győző Asztaltársaság alakuló gyűléséről.
Kicsit izgultam május 12-én délután a Hrabal Söröző előtt várakozva, mert lassan érkeztek a vendégek a Csorba Asztaltársaság alakuló gyűlésére. Sólyom Katalin színművésznő nyitotta a sort és végül tizenketten összejöttünk fél öt után pár perccel. Jeles alkalom, érdemes leírni a megjelentek névsorát.
Prof. dr. Aknai Tamás művészettörténész, Boda Miklós a Csorba Győző Megyei Könyvtár címzetes igazgatója, italianista, Hajdinákné Csorba Eszter nyugdíjas könyvtáros, a költő lánya, Kiss Tamás könyvtáros, prof. dr. Nagy Imre irodalomtörténész, a Csorba Társaság elnöke, dr. Pesti János nyugdíjas egyetemi docens, nyelvész, Pintér László nyugdíjas könyvtárigazgató, a Csorba Társaság elnökhelyettese, Pintérné Csorba Noémi nyugdíjas könyvtáros, a költő lánya, dr. Sárvári Csaba nyugdíjas egyetemi docens, matematikus, Sárvári Csabáné középiskolai tanár, Sólyom Katalin Jászai Mari-díjas színművész, a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja, Pécs díszpolgára, Tüke-díjas, Simity Miklós képzőművész.
Mindig kettős érzést vált ki bennem Csorba Győző tisztelőinek találkozója. Szomorú vagyok, mert általában kevesen vannak és jobbára idősek. Sólyom Katalin meg is kérdezte: hol vannak a fiatal költők? Bizony, sajnos nem voltak. Majd legközelebb lesznek, ígértem meg mikor kifelé kísértem a művésznőt. S örülök is, mert de jó, hogy ennyien mégis eljöttek és ilyen lelkesek! Köszönjük, hogy emlékeztek Csorbára, a város irodalmi múltjára, s beszéltek jelenéről!

Dr. Nagy Imre nyitotta meg a gyűlést, röviden elmondta, mi az asztaltársaság célja. A Janus Pannonius Társaság és a Batsányi Társaság tagjai is tartottak kötetlen kávéházi beszélgetéseket. Csorba sokat beszélt ezekről, s más pécsi és Pécsről elköltözött művészek is. Ők kávé, néhány fröccs, esetleg zsíros kenyér, vagy pörköltzaftos kenyér mellett beszélték meg az aktuális művészeti ügyeket, vagy olvasták fel legújabb írásaikat, amiket aztán a társak kíméletlenül megkritizáltak. Végül a modern, rohanó kor ezeket baráti a társaságokat eltüntette. Ahogyan Csorba mondta, ő még bejárt egy ideig a törzsasztalukhoz, de aztán, mivel már nem ment senki, ő is elmaradt. Ezekre a régi asztaltársaságokra gondolva, nyomukba lépve, emléküket idézve szeretne a Csorba Győző Társaság is hasonló, beszélgetős asztaltársaságot létrehozni.

A megnyitó után Boda Miklós mondta el egy Csorbához is köthető latin nyelvű versfordításának érdekes történetét, melyről itt írtam részletesebben. A történet végén a hagyománynak megfelelve mégis volt irodalmi bemutatkozás, hiszen Boda Miklós felolvasta a versfordítást és két új versét is. Az asztaltársaság nem vitázott: egyértelmű tetszéssel, tapssal fogadta az előadást és az “új” költő bemutatkozását.
Pintér László néhány mondattal ismertette a Csorba Társaság új tervét, a 2016. évi Csorba Emlékkonferencia előadásainak kiadását. Most már reménykedhetünk, hogy a pénz összegyűlik a kötet megjelentetésére. Szó esett arról, hogy is, hogy még ebben az évben el kellene érni a Csorba-emléktábla kihelyezését a Vilmos utca 23. sz. ház – Csorba Győző szülőháza állt ott egykor – falára. Mindenki egyetértett a tábla szükségességében, dr. Pesti János és én magam is teszek lépéseket az ügy érdekében. Arról is megállapodás történt, hogy az asztaltársaság minden hónap második péntekén ül össze.
Nagy Imre – Pintér László Berda Józsefről szól megjegyzéséhez kapcsolódva – kiselőadást tartott a Sorsunkról és szerkesztőségben akkor finoman de mégis határozottan zajló  népi-urbánus vitáról, mely aztán a vitázó felek – Várkonyi Nándor-Kodolányi János, és Weöres Sándor meg Csorba Győző megegyezésével zárult.
Végül Pesti János két furulyát vett elő táskájából, melyen igazán nagyszerűen, népdalokat adott elő. A meglepett közönség igen jól szórakozott és nagy tapssal köszönte meg az előadást. Ezután a társaság jó hangulatban és immár kötetlen formában, kisebb csoportokban folytatta tovább a beszélgetést.
Azt hiszem, nem csak a krónikás, de minden jelenlevő jól érezte magát és hagyományt tudunk teremteni a Hrabal Sörözőben! Mindenkinek köszönjük a megjelenést.
3. Bertók László Kossuth-díjas költő új könyvének bemutatóját már most figyelmükbe ajánlom. >>>

4. Hivatkoznék még a Csorba Győző Könyvtár legújabb hírlevelére, de nem tudom, hogyan fűzhetnék ide a sorok közé linket róla. Kérem, aki tud, segítsen.

Köszönöm figyelmüket!