A Csorba Győző Társaság 34. hírlevele.

A Csorba Győző Társaság 34. hírlevele

A Csorba Győző Emlékévvel és a költő hagyatékával kapcsolatos hírekről tájékozódhat ezeken az oldalakon is: 

Csorba Győző facebook-oldala.
A Csorba Győző Könyvtár emlékévvel kapcsolatos oldala.
A Csorba Győző Emléklap hírek oldala.

1. Tegnap, március 10-én lezajlott a Csorba 100 sorozat első rendezvénye, Takáts Gyula Szőlőgyöngy című könyvének bemutatója a Tudásközpontban. A bevezetőt dr. Őri László alpolgármester mondta, aki röviden méltatta a Csorba 100 rendezvénysorozatot, s a sorozat első rendezvényét. Biztosította támogatásáról a rendezvények szervezőit, a Csorba Győző Könyvtárat, a Csorba Győző Társaságot és a kötet kiadóját a Sopianae Kulturális Egyesületet.
Prof. dr. Nagy Imre kiválóan vezette a beszélgetést a Takáts kötet szerkesztőjével a lelkes ifjú Stamler Ábellel. Bevezetőjében Nagy Imre tanár úr elmondta a könyvvel kapcsolatos két kifogását. Az egyik nyomdai hibákra, sajtóhibákra, a lektorálás hiányára vonatkozott, a másik filológiai kérdés volt: érdemes-e, fontos-e kiadni az alkotó olyan műveit, amelyeket maga sem tartott megjelentetésre méltónak, s annyira zsengék, hogy esetleg a művész értékelésére rossz hatással lehetnek. A szerkesztő okosan igyekezett védeni a kiadást és a kötetet. Sok szó esett Takáts Gyula pécsi kapcsolatairól, a korabeli Pécsnek és művészetének megítéléséről, Kolozsvári Grandpierre Emil vagy Várkonyi Nándor és Takáts Gyula ebben a kérdésben erősen eltérő véleményéről. Takáts és Csorba kapcsolatáról a kötet kapcsán kevés szó esett, a kötet írásai nem nagyon adtak alkalmat erre.
A beszélgetés végén Nagy Imre kérte a szerkesztőt beszéljen magáról és itt az est egészen érdekes fordulatot vett, ugyanis Stamler Ábel elárulta, az iranisztika jobban érdekli, mint az irodalomtörténet, PhD-jére is a keleti tudományokból készül. Az irodalomtörténethez inkább csak Takáts hagyatéka kapcsolja, amelynek földolgozására vállalkozott. Talán Takáts monográfiát is ír majd, de nem tör irodalomtörténészi babérokra. A beszélgetésben a filmesztéta Nagy Imre is megszólalt, amikor igen elismerően szólt az iráni filmművészetről, alkotókat, filmeket elemezve.
A beszélgetés informatív és nagyon jó hangulatú volt az elhangzott szigorú kritika ellenére is. Köszönet a beszélgetőknek és a nagyon kisszámú közönségnek. Sajnálatos, hogy az ilyen irodalmi összejövetelek, különösen hogy már nem élő alkotókról van szó, inkább valamiféle szűkkörű összeesküvő-találkozóra emlékeztetnek. Nekem főként a fiatalok hiányoztak, hiányoznak az ilyen összejövetelekről. Pedig a hírverés nagyon jó volt, még a helyi tv is jelen volt. Csorba mondata jut ilyenkor eszembe: "Aggasztóan csonkul az ember: Nem a vers lesz a fő vesztes, ha ez is kiesik az életéből."

2. Örömmel jelenthetem, hogy végre elérhető az interneten a Pécs Tv tudósítása a Csorba 100 rendezvénysorozat sajtótájékoztatójáról.

3. Az is jó hír, hogy a pecs.hu internetes portálra a Csorba Győző Könyvtár jóvoltából kikerült a Csorba 100 linkje, hogy a hírek még több embert elérhessenek. A link itt található a baloldali bannerek között.

4. Kisszínesként egy könyv- és irodalomszerető emberek számára kedves karikatúrát ajánlok, itt.

Köszönöm figyelmüket!