A Csorba Győző Társaság 86. hírlevele.

A Csorba Győző Társaság 86. hírlevele

1. Csorba Győző pécsi autóbusz hátsó ablakában

Némi vitám támadt ezzel kapcsolatban Parill Orsolyával, Takáts Gyula unokahúgával. Idézem a facebook bejegyzéseket.
Sajnos Parill Orsolyának a képhez írt első bejegyzését nem találom. Szerinte nem szerencsés, ha a buszok hátsó ablakában "utaztatják" a költőt, mert ez mégis kicsit illetlen hely nagy emberek számára. (P. O. nem szó szerint ezt írta, de mondandójának ez volt a lényege.)
Ezt válaszoltam rá: "Kedves Orsolya, kérem, ne legyen annyira lemondó. Ha más nem, a buszosok megkérdezik, ki volt Csorba, ki volt Takáts? Egy ember is számít, most, amikor ennyire nincsen keletje a versnek. Nem szabad fanyalogni: a kutya a száraz csontnak is örül. Persze, hogy jobb volna, ha tankönyvekben lennének, de ez van. Ha így kell reklámozni, akkor legyen így."
Parill O. viszontválasza: "Igaza van, László, amikor kulcstartón fityeg Ferenczi, tejesbögrén Rippl-Rónai, és…. széklábat farag Michelangelo. Igaza van… így Csorba is, Takáts Gyula is "gyorsabban eljut az olvasóhoz".
Ma megint fölmásztam a facebookra, hát válaszoltam erre is: "Kedves Orsolya, érzem az iróniát. De szerintem akkor sincsen igaza. Attól, hogy Csorba és Takáts a buszon van, még egyikük sem farag széklábat. Legföljebb a széklábfaragók is megismerik őket. És én nem nézném le a jó mesterembereket sem. Min ülnék most, ha ők nem volnának. És attól Zsolnay Vilmos kerámiái sem lettek rosszabbak, hogy a buszok hordják a képét. Nem azt mondom, mint a celebek: mindegy, hogy mit, csak beszéljenek róluk, hanem azt, mindegy, hogy hol, csak beszéljenek róluk. Csorba neve ott van a róla elnevezett könyvtár logóján, a könyvtár minden ajándéktárgyán, pl. kisméretű pendriveon, százforintos érmét helyettesítő bevásárlókocsi-kulcson, golyóstollon. Mit csináljak? Tiltakozzak? Fúj, micsoda megalázó! A nagy Csorba ócska golyóstollon! Hát nem. Inkább csak legyen ott minden kilométerkőnél. Goebbels azt mondta, ha elég sokszor ismételgetsz egy kellően nagy hazugságot, előbb vagy utóbb mindenki elhiszi. Ha sokszor látod Csorba, Takáts stb. nevét, előbb-utóbb csak rákérdeznek: ki is volt ez az ember? Itt most nem szabad finnyásnak lenni. Különösen nem, ha a vers és a költő megismertetéséről van szó. Legalábbis én ezt gondolom. Az író-olvasó esteket lassan már valami titkos társaság gyűlésének vélem, olyan kevesen vagyunk. Baj az, ha más is megismeri a költő arcképét, nevét az összeesküvőkön kívül? A költő élhet elefántcsonttoronyban. De azért a pórnép közé is le kell ereszkedni… Mert egyszer csak elfogy az értelmiségi holdudvar…"
Parill O. mindig a facebook közelében van, azonnal válaszolt: ":) Kedves László, Ön is elmondta a véleményét, én is. Ön bizakodik és optimista, én pedig nem… sőt, kínosnak találom. Mindegyikünk a saját vérmérséklete szerint látja és ítéli meg a dolgokat. Fenntartásaim ellenére annak azért örülök, hogy Csorba Győző és Takáts Gyula is számítanak valakinek a saját városukban. Ahogy a mellékelt példa mutatja:)." A facebookot én nem szeretem. Tele van reklámmal, kéretlen látogatókkal, hülyénél is hülyébb bejegyzésekkel, esetleg vírusokkal, no meg szűk körben egymást oda-vissza dicsérgető ismerősökkel. Hát én gyorsan kiléptem onnan most is. S már nem folytatom a polémiát. Mert igaza van Orsolyának: "mindegyikünk a saját vérmérséklete szerint látja és ítéli meg a dolgokat." A lovagiasság szabályai szerint ez a beszélgetést lezártnak tartom. Értékelje ki-ki saját vérmérséklete szerint a véleményeket.

2. Örömmel vettem észre, a Magyar Televízió híradója is hírt adott a Csorba emlékévről. Elérhető itt. A mellékelt képen Csorba Győző szobra látható. 

3. Dr. Nagy Imre, Társaságunk elnöke a Pannon Tv december 12-ei, Pécs Ma című esti műsorban beszélget a szerkesztővel a Csorba Győző Társaságról. Aki tudja, nézze meg. Amint letölthető lesz, közlöm. Én, sajnos, nem tudom fogni az adást. 

4. Kezembe került a Válasz című folyóirat 1948. október-novemberi száma. (VIII. évf. 10-11. sz.) A lapban megtaláltam Sőtér István Költő-arcképek c. írását. (p. [764-771.) A lapalji megjegyzésben ez olvasható: "Részletek a Négy nemzedék. Élő magyar líra címen Parnasszus könyvkiadónál megjelenő lírai antológiából." (A kötet 1948-ban megjelent, alcíme Élő magyar költőkre változott.) Az írásban a közlés sorrendjében Devecseri Gáborról, Toldalaghy Pálról, Csorba Győzőről, Vas Istvánról, Rónay Györgyről, Képes Gézáról, Jankovich Ferencről Weöres Sándorról, Zelk Zoltánról, Takáts Gyuláról és Jékely Zoltánról olvashattam rövid értékeléseket. (A neveket figyelve világossá válhat, miért is szokták egyes kritikusok Csorbát a Nyugat harmadik nemzedékéhez sorolni annak ellenére, hogy nem tartozott a "Nyugatosokhoz"!) Ráadásként Weöres Sándortól és a különleges hangú Berda Józseftől (róla itt írtam a honlapon) is közöl verseket a szerkesztő, Illyés Gyula. A facebookon majd közzéteszem ezeket az oldalakat, mert oda egyszerűbb képalbumot feltölteni. (Ez az előnye megvan az Emléklappal szemben.) Külön figyelmükbe ajánlom a borítót, mely egyben tartalomjegyzék is. Ott láthatjuk hogy az említetteken kívül írt a lapba Illyés Gyula, Keresztury Dezső, Cs. Szabó László, Bibó István (Zsidókérdés Magyarországon 1944 után), Veres Péter, Hubay Miklós, Vargyas Lajos, Szentkuthy Miklós… Micsoda névsor!

5. Örömmel hallom, hogy Albert Zsuzsa és Albert Gábor Magyar Örökség díjat kapnak. Átadás december 17-én az MTA dísztermében. Szívből gratulálunk mindkettejüknek!

6. Még egy gratuláció. Kende Kata a Magyar Naplótól az Év legsikeresebb szerzője címet kapta a nagyapjáról, Várkonyi Nándorról összeállított gyönyörű albumért. Gratulálunk neki! Személy szerint én kicsit irigykedek is, mert Csorba emlékének ápolásában én soha nem leszek olyan jó, mint ő Várkonyi Nándoréban. Sok munkás évet, sok sikert, kedves Kata!

7. Sokan kérdeztek tőlem a Csorba Győző-díjról és a díjazottakról. A döntésben a Csorba Társaságból tudtommal nem vett részt senki, így közelebbit a díj odaítéléséről nem tudok írni.

8. Ráadásul egy kérdés:  vajon miért nem nyílik meg több esetben a facebookos hivatkozás, annak ellenére, hogy minden bejegyzésem nyilvános? Mit csinálok rosszul?