A Csorba Győző Társaság 54. hírlevele.

Ez a Csorba Győző Társaság 54. hírlevele.

1. A Csorba Győző Társaság, a Csorba Győző Könyvtár és a Pécsi és Baranyai Könyvtárosok Egyesülete 2016. június 9-én, csütörtökön 18.00 órakor a Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Könyvtárának társalgójában (7624 Pécs, Király u. 9.) A VÁROS OLDALÁBAN  címmel nagy sikerű beszélgetést rendezett Csorba Győző pályatársaival, munkatársaival. A beszélgetést Kereszturi József címzetes könyvtárigazgató vezette. A résztvevők: Bertók László Kossuth- és József Attila-díjas költő, Boda Miklós nyugalmazott könyvtárigazgató helyettes, Iványi Katalin nyugalmazott könyvtárigazgató, Kohlmanné Sinkó Judit nyugalmazott könyvtári osztályvezető és dr. Szirtes Gábor a Pro Pannonia Kiadó igazgatója. A beszélgetés előtt Pintér László régi könyvtári fotókat mutatott be Csorba Győző hagyatékából.

A 6 órakor kezdődött beszélgetés utolsó vendégei fél kilenc körül hagyták el a helyszínt. A meleg és oldott hangulatú emlékezés igazán megható volt, az emlékező munkatársak szavain átsütött a Csorba iránti szeretet és tisztelet. A jelenlévő meglepően sok vendégnek (a városban más nagyobb rendezvények is voltak ebben az időben) köszönetet mondanak a költő lányai, unokái és én magam is.  
Az eseményen fotók és videófelvétel is készült, amint megkapom, azonnal közlöm azokat.

2. A Csorba Győző Könyvtár június havi műsorainak ismertetője.  ​ 

​3. A Mezőszél utcai Általános Iskola költészet napi kiállításán Csorba Győző külön vitrint kapott. Köszönjük! 

4. A Kossuth Rádió vers napról napra című műsorában a minap Csorba Győző verseket hallgathattunk Béres Ilona és ifj. Kőmíves Sándor előadásában. Köszönjük a válogatást Bognár Mónika szerkesztőnek!

A versek itt meghallgathatók

5. Ismét felhívom a figyelmet a Négy kicsi cica című Csorba kötet bemutatójára:

Négy kicsi cica
Csorba Győző verses képeskönyvének bemutatója
2016. június 14.14.00
Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár

Csorba Győző értelmezői azt mondják, a költő általában komor hangulatú verseket írt.Voltak azonban a költőnek másféle versei is, A Négy kicsi cica című verses képeskönyvet 1946-ban írta a Kossuth-díjas költő.
Lányai és unokái ismerték ezt a kis kötetet: édesapjuk, édesanyjuk sokszor olvasta fel nekik kiskorukban alvás előtt és sokszor forgatták maguk is a képeket nézegetve. Egyetlen példányt találtak belőle, amit a költő felesége Bálint unokájának ajándékozott.
A hasonmás képeskönyv a Csorba Győző Könyvtár kiadásában a Csorba Győző Társaság, a Baranya Megyei Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával jött létre.