Folytatom a Csorba hagyatékban fellelt érdekességeket bemutató facebook-albumot, mégpedig a Pécs. Sz. Kir. Város Közönségének JÉZUS SZENTSÉGES SZÍVE oltalmába ajánlására (1943. júl. 6.) c. kis füzet bemutatásával. A "borító" szövege szerint a felajánlást "Írta és elmondotta dr. Esztergár Lajos polgármester." Hát, ez a "szerzőség igaz is, meg nem is. De innentől inkább Csorba Győzőt idézem A város oldalában c. beszélgetéskötetből:
"Esztergár dús fantáziájú ember volt, de fogalmazni nem nagyon tudott. Tudta viszont, hogy én tudok fogalmazni. Egyszer írt egy cikket, ezt meg is lehet találni a Sorsunk egyik számában. Azt én stilizáltam. Ő lediktálta a nejemnek, aztán megkért, hogy gondozzam. Ugyanígy történt az is, hogy a Belvárosi Templomban a falra írt imádságot tulajdonképpen én fogalmaztam. Mint református a katolikus templomban. Ezt a beszédet mondta el Esztergár a Széchenyi téren, mikor Pécs városát felajánlották Szűz Máriának."
Nos, a felajánlási beszédet kis füzetben kiadták, ezt találtam meg most én, s adom közre ezen és a következő képeken. (Az 1. oldal tulajdonképpen a "borító") Az album a kép alatt lévő Album megnyitása v. képnézegető megnyitása menükből nyitható meg, de elindítható innen is.)  
Ugye, milyen hihetetlen történet? Pedig igaz! Hamarosan megnézem a Belvárosi Templom (mindközönségesen Dzsámi;) falán lévő táblán olvasható idézetet, s közlöm itt is a szövegét, amely részlet ebből a beszédből.