Csorba könyvtárának feldolgozása közben találtam a Baranya Megyei Könyvtár állományába tartozó 1943-as kiadású "Platon összes" 2. kötetét. Csorba így meséli el ennek a könyvnek a történetét:
"44 március 19-e, amikor a németek megszállták Magyarországot, egy vasárnapi nap volt. Az előtte való pénteken és szombaton mi Kopányi Györggyel Pesten voltunk, vásárolni a könyvtár részére, egy Múzeum körúti nagy antikváriumban. Emlékszem, rengeteg pénzt elköltöttünk az akkori viszonyokhoz képest. Összegszerűen talán nem hangzik olyan nagynak, de hát több tízezer pengőt. Szombat este gyanútlanul hazajöttünk, és mikor másnap fölébredtünk, akkor hökkentünk meg, hogy mi történt közben, míg mi ott jártunk. Az utolsó pillanatban tudtunk még abban a boltban vásárolni. A németek akkor már nyomultak befelé Pestre. Ennek mi nem láttuk nyomát, talán azért sem, mert szinte egész nap ott voltunk az antikváriumban. Ez egy olyan antikvárium volt, amelynek volt egy pincéje is, ott is ki volt építve egy polcos raktár a legkülönfélébb könyvekkel. Igen jó antikvárius volt a tulajdonosa. Úgy emlékszem hogy Magyar volt a neve, talán Magyar Jenőnek hívták. Egy zsidó ember volt, és nagyon értett a szakmájához. Mivel én meg könyvtáros voltam, próbáltam egy kicsit furfangoskodni, hogy olcsóbban jussunk egy-egy ritka könyvhöz. Mikor megtaláltam a Platón-összest, az első kiadást, ami bibliapapíron jelent meg, ezt én a közönséges könyvek közé kevertem. Ő viszont egyenként árazta a könyveket: 6 pengő, 8 pengő, 10 pengő. És amikor ezek között megtalálta a Platónt, megállt egy rövid pillanatra, majd szemrebbenés nélkül folytatta: 120 pengő. Láttam, hogy hiába próbálok furfangoskodni, többet ért a könyvszakmához, mint én." (A város oldalában. Beszélgetések. Pécs : Jelenkor, 1991. p. 104. http://dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?docId=275&secId=26348 )

Hihetetlen memória! Csuhai István, Csorba beszélgetőtársa, elmesélte, hogy a költő beszélgetéseik közben soha nem használt jegyzeteket, utólag is alig javított valamit a szövegen. S így emlékezett még egy könyv 1994-ben történt megvásárlására is. Igaz, nem akármilyen körülmények között vásárolták a könyvet, s nem is akármilyen könyv volt az. Ahányszor olvasom a történetet, mindig elhomályosodik a szemem: a könyvtáros, aki fölött elvonul a történelem, miközben az antikvárium pincéjében könyvet válogat… S lám, most igazolni tudom, hogy nem a világba beszélt: itt a könyv: bibliapapíron, épen, egészségesen. Hamarosan visszajuttatom a Csorba Győző Megyei Könyvtárba… A könyv védőborítója; a könyv címoldala, a 2106/1944-es leltári számmal; a 17. oldal a Megyei Könyvtár bélyegzőjével