A Csorba Győző Társaság 65. hírlevele.

Ez a Csorba Győző Társaság 65. hírlevele

1. Még egyszer megismétlem a szeptember 13-ai Csorba-rendezvényekről szóló értesítést, amit ezúttal kiegészítek a Csorba Győző utca megközelítését könnyítő tájékoztatással. 

Először a hír:
"​A Csorba Győző utcanévtábla-avatás (volt Erdei Ferenc utca) az eredeti tervektől eltérően szeptember 13-án NEM de. 11 órakor, HANEM de. 10 órakor kezdődik.
A temetői csendes főhajtásra pedig közvetlenül az avatás után megyünk el a Köztemetőbe Csorba sírjához, nem délután, ahogyan az előzetes tervekben szerepelt.
Az időpont-egyeztetési okok miatt szükségessé vált változásért elnézésüket kérjük.
A mellékelt meghívón minden fontos adat szerepel.
Szeretettel hívunk és várunk mindenkit az emlékezésekre."

Felhívom a figyelmet, hogy az utcát a Nagy Imre út és az 57-es főút kereszteződésében lévő villanyrendőr felől célszerű megközelíteni, majd a villanyrendőrnél déli irányba, a Nagy Imre útra kell tovább hajtani. A  Nagy Imre útról balra az első kereszteződésnél kell lehajtani. A Nagy Imre úttal párhuzamos belső úton áthaladva a háztömb keleti végéig kell menni, ott lesz a táblaavatás. A belső úton az útirányt jelző táblán a Földes Ferenc utcát jelzik csak. Ez kicsit zavaró lehet, de arra kell haladni, mert ott van a Csorba Győző utca is.
Szeretettel várjuk a táblaavatón és a temetői megemlékezésen is.

2. Tegnap bukkantam rá az interneten Németh István Péter költő, irodalomtörténész Csorba Győző és a Balaton, közelebbről Révfülöp kapcsolatáról írt esszéjére. A kiváló és pontos írást ajánlom olvasóim figyelmébe

A szerző önéletrajza itt olvasható.

​ Csorba Győző és Révfülöp kapcsolatáról magam is szeretnék írni, mert az már nem közismert, hogy Csorba a kezdeti lelkesedés után különféle okok miatt kiábrándult Révfülöpből, s alig járt oda, inkább lányai, unokái örömére tartotta meg a nyaralót. Csorba így vallott Balatonról és a Balatonnál sokkal erősebb, örök szerelméről a Dunáról:

A Szigettől megkaptam a Dunát is, vízmániám nagy ajándékát, máig csitulatlan nosztalgiám tárgyát, noha látszólag hűtlen lettem hozzá, s a Balatonhoz pártoltam. De ha a Balaton tudná, hogy szagában, bokros partjain, kishal-rajaiban, a nap és a hold ráfektetett fényösvényeiben, csöndes locsogásában mindig a Szigetet és a Dunát, csak a Dunát keresem…" (In: Magamról, verseimről. = Összegyűjtött versek. Bp. :Magvető, 1978. p. 674-684.

Köszönjük Németh István Péternek, hogy emlékünkbe idézte Csorba balatoni éveit.

3. Örömmel értesítem a Csorba Hírlevél ​olvasóit, hogy a Csorba Győző Könyvtár által meghirdetett zeneszerzői verseny szép eredményekkel biztat. Több zeneszerző és karnagy zenésített meg Csorba verset. Közülük egyelőre hármat említhetek biztosan: Schóber Tamást és Szabó Szabolcsot. Úgy hallottam dr. Várnai Ferenc Pécs híres  zeneszerzője és népzenekutatója is készül a versenyre Csorba versfeldolgozással. Azt biztosan tudom, hogy Schóber Tamás az Őszi kert című Csorba négysorost zenésítette meg. A zeneszerző a mű kottáját már meg is küldte nekem. Köszönjük a szerzők munkáját.

Az Őszi kert című négysorost, amelyik nekem is kedves versem, itt közlöm:

ŐSZI KERT

Ami a föld felett maradt,
az élet periszkópja csak.
Az élet lent a föld alatt
az elmúlás ellen halad.

4. Az előző hírlevélben a Csorba Győző Könyvtár szeptemberi műsortervének internetcímét – számítógépes ismereteim hiánya miatt – rosszul adtam meg. A havi műsorok ismertetését mindig a könyvtár főlapjáról lehet elérni, az aktuális eseményt beharangozó hír alatt. A hibáért elnézést kérek. 

Köszönöm a figyelmet.