Újabb ritkaságok Csorba könyvtárából.

Ahányszor újra nekilátok a Csorba-könyvtár feldolgozásának, annyiszor találok újabb és újabb érdekességeket. Nem is tudok annyi különleges, értékes dolgot feltenni a honlapra, amennyi találok, hiszen vagy ezért (régi, ritka), vagy azért (dedikált) szinte mindegyik kötet érdekes.
Most megint ideidézek négy könyvet.
Vörösmarty Mihály kiadatlan költeményeit Brisits Frigyes ciszterci tanár, Vörösmarty-kutató látta el bevezetéssel és jegyzetekkel. A kötet borítója és címlapja.  A kötetet – azon fölül, hogy már nagyon kevés ép példány lehet belőle országszerte – az is különlegessé teszi, hogy felvágatlan – tehát Csorba nem olvasta. Ilyen könyvet 1200 kötet feldolgozása után még nem találtam a könyvtárban.
 Csorba egyházi iskolába járt, latint, görögöt tanult, mellette "magánszorgalomból" olaszt és németet, de az angol nyelv is érdekelte. Könyvtára is igazolja ezt: pl. a Lantos Kiadó "Kétnyelvű klassikus könyvtár" sorozatából több bilingvis angol-magyar kötetet is találtam, mint pl. Oscar Wilde Az odaadó barát (The devoted friend) c. novelláját. A magyar fordítás Szabó Lőrinc zseniális munkája… A fűzött könyvecske borítója, címoldala és a sorozatban megjelent kötetek ajánlója a hátsó borítón.
Mészöly Miklóst szoros szálak fűzték Pécshez, első kötete, a Vadvizek c. elbeszléskötet is Pécsett jelent meg a Batsányi Társaság könyvtára sorozatban. Jó viszonyban volt Csorba Győzővel, amit az is jelez, hogy a kötet egy példányát Csorbának dedikálta. A karcsú kötet borítója, a Batsányi Társaság könyvtára sorozatban megjelent kötetek ajánlója, és a pécsi Rákóczi Nyomda emblémája a kötet hátsó borítójáról. Mészöly Miklós első kötetének kiadása után is megtartotta pécsi kapcsolatait, olyannyira, hogy Tüskés Tibornak a Jelenkor éléről történő leváltására éppen az ő Ablakmosó c. drámájának a folyóiratban való megjelenése után került sor. De később Szederkényi Ervinnel, Tüskés utódjával is jó viszonyba került, s Csorbával sem szakadt meg a kapcsolata, amit mi sem bizonyít jobban, mint a könyvben talált meghívó Mészöly Miklós estjére, amelyen a beszélgetőtárs Csorba Győző volt… A meghívó egyik és másik oldala. S megtaláltam a könyvben egy kölcsönzőcédulát is, melyen Csorba a beszélgetésre készülve a kérdéseit (Mészöly köteteinek kapcsán) írta fel. A kölcsönzőcédula egyik ill. másik oldala.
Végül egy ritka könyv: Ady Párisi noteszkönyve. A szkennelt oldalak mindent elmondanak a kötetről. A "notesz" borítója, címoldala és a szennycímlap hátoldala, két oldal a könyvből.