A Csorba Győző Társaság 87. hírlevele.

A Csorba Győző Társaság 87. hírlevele

Ez most Nagy Imre különszám lesz! Elnökünk, hála Istennek, ereje teljében van, rengeteget dolgozik. A Társaság ügyein kívül természetesen sok mással is foglalkozik, ami irodalomhoz, Pécshez, pécsi irodalomhoz köthető.

1. A napokban készült el a Csorba Győző Könyvtár 3. darabja, Nagy Imre "Mert Pécs a maga múltjával valóban urbs volt" : Pécsi irodalom – irodalmi Pécs című esszéjének különnyomata a Jelenkor 2011. 7-8. számából. Akinek előbb nem tudjuk, annak majd februárban vagy márciusban esedékes közgyűlésünkön adjuk át az illetményként járó kiadványunkat. Nagy öröm, hogy egy év alatt, még ha vékonyka íveket is de három füzetet kiadhattunk! Bemutatásukra majd egy összejövetelünkön kerülhet sor.

2. Nagy Imre tanár úr amint arról a 85. hírlevélben írtam is anyaintézményében a Pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban tartott rendhagyó irodalomórát Csorba Győzőről. A Nagy Lajos diáklapjában, a Színes Fehér/Fekete c. lapban a gimnázium diákja, Soós Anna (12/A) az óra után riportot készített a tanár úrral. A beszélgetést itt közlöm. (Borító, 1.oldal, 2. oldal, 3. oldal)

3. Nagy Imre tanár úrtól karácsonyi ajándékul tegnap kaptam A magyar Athén : Pécs irodalmi műveltsége 1009-1780-ig c. kötetet. Örömmel forgatom újra a színes és fekete-fehér képekkel bőven illusztrált munkát. A címoldal fotóját itt közlöm, egy oldalt a kötetből pedig itt láthatnak. Könyvtárosként ki mást választottam volna a kötetből, mint Klimo György püspököt

4. Tanár úrral beszélgetett a Pécsi Televízió riportere a Pannon Krónika Életrevalók című sorozatában. Nem udvariasságból mondom: a sorozat mintadarabja lehet. Egy életrevaló tudós élettörténete színes epizódokkal, komoly tanulságokkal. Megtekinthető itt.

Bízunk abban, hogy csak a Csorba Emlékév múlik el december 31-én, a munkakedv, erő, kitartás jövőre is meglesz.

Köszönöm mindenkinek a segítséget a szervezésben, a Társaság munkájában, s azt is, hogy látogatták rendezvényeinket. Köszönöm, hogy egész évben türelmesen fogadták hírleveleimet. Kérem, jövőre is kövessék a Csorba hírfolyamot. Jövőre talán kevesebb esemény lesz, de érdekes dokumentumok közlésével fogom majd feltölteni a hírleveleket.

Kívánok minden olvasómnak áldott karácsonyt, békés, boldog új esztendőt a Társaság nevében.