A Csorba Győző Társaság 76. hírlevele.

A Csorba Győző Társaság 76. hírlevele

1. Kiss Zoltán, a Csorba Győző Könyvtár kiváló tájékoztató könyvtárosa mindig figyel a hírlevélre és a Csorba munkásságával kapcsolatos bibliográfiai adatokra. Most is több olyan Csorbával kapcsolatos hírt kaptam tőle, amelyek eddig nem voltak ismertek, nem jelentek meg bibliográfiákban. Ezek közül egy nagyon érdekes Csorba nyilatkozatot mellékelek most a Pécsi Tér c. lap 1991. aug. 16-ai számából. (p. 8.) Az olvasó olyan ötleteket fedezhet fel benne az éppen akkor átalakuló Széchenyi térrel kapcsolatban, amelyek sajnálatos módon nem valósultak meg. Sőt, ahelyett, hogy intézményeket bővítettek-építettek volna ott, a hiány még nagyobb lett: elköltözött a tér közvetlen szomszédságából a Tudományegyetem Központi Könyvtára és a Csorba Győző Könyvtár is… A kis boltok pedig – melyeket ugyanebben a lapszámban Bertók László javasolt – nem szaporodtak, hanem a régiekből is alig maradt a közelben épült Árkád bevásárlóközpont elszívó hatása miatt a téren és a tér melletti utcákban.

2. Mint arról hírt adtam az előző hírlevelekben, szeptember végén indult útjára az a voksolás, amelyen nyolc olyan pécsire lehetett szavazni a PécsMa.hu oldalon, akik munkájukkal, lokálpatriotizmusukkal, példamutató életükkel kivívták az utókor tiszteletét. Ezúttal közel 5000 pécsi adta le szavazatát.
Csorba Győző negyedik helyet ért el Littke József pezsgőgyárossal megosztva.(16-16 %)
Mindenkinek köszönjük, hogy szavazatával támogatta Csorba Győzőt. Sajnálatos, hogy a versenyben Várkonyi Nándor, akit Csorba Győző apaként tisztelt, csak ötödik lett, így nem „vándorolhat” a portréja pécsi buszokon.

3. „Jövő év január 21-én immár tizennegyedik alkalommal adja át a Tüke-díjat a Tüke Alapítvány. A hagyományteremtő ünnepi elismerés átadásának közeledte kapcsán az alapítvány arra kéri a megyeszékhely lakóit, hogy tegyenek javaslatot arra a személyre,aki szerintük kiemelkedően sokat tett Pécs városáért, tevékenységével segítette a város fejlődését, hagyományainak őrzését, önálló szellemiségének, arculatának megvalósítását, és ezért méltó lehet az elismerésre.” (In: Bama.hu )
A szavazás módjáról a fenti címen tájékozódhat. A Csorba Győző alapítvány támogatottja Sólyom Katalin Jászai Mari-díjas színművész, Pécs díszpolgára és a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja. Ajánló írásunkat itt olvashatják. Kérjük,szavazzanak rá minél többen, mert ha valaki, akkor ő biztosan megérdemli a címet.

4. Ha minden rendben megy, nehéz kezdet után mégis megvalósul a Magyar Televízió emlékező műsora Csorba Győzőről. A kedd-szerda-csütörtöki forgatási napokról majd igyekszem beszámolni.