A Csorba Győző Társaság 69. hírlevele.

A Csorba Győző Társaság 69. hírlevele

A 69. hírlevél örömhírekkel szolgál.

1. Schóber Tamás zeneszerző, zenetanár, karnagy Csorba Őszi kert című versére írt zenei kompozíciót. A hivatalos engedélykérés ügyében keresett meg e-mailban. Levélváltásunk nyomán egy újabb Csorba-kompozíció született. ​Szerintem kiváló mű, Csorba lelkivilágának találó zenei tükrözése. A mellékeltben meghallgatható.

Schóbert úrról nem kell mondanom semmit, helyette – az ő szavaival is – beszél a portréfilm. Ajánlom figyelmükbe.

Ezt írtam Schóber tanár úrnak a vonósok meghallgatása és a portréfilm megnézése után: 
​"… feleségemmel, a költő második lányával megnéztem az Önnel készült portréfilmet. Nagyszerű embert ismertünk meg Önben, köszönjük sokszorosan, hogy Csorbát "kegyeibe" fogadta. Reméljük, máskor is összetalálkozik még a Csorba vers és az Ön zenéje. Hálásan köszönjük azt a "korszerűtlen", de
mégis azt mondom egyetlen valahová vezető életfelfogást, ami ebből a portéból sugárzik. Adja a Jóisten, hogy még sokáig és sokakat tanítson zenére, közös éneklésre, emberségre! A zene és a vers – Csorba, és sok más művész szerint is természetesen – a legmélyebb emberi érzések közvetítője. Sajnálom, hogy a mi gyerekeink és unokáink nem lehettek az Ön tanítványai.

Itt és most kérdezem meg: nem kérhetnénk-e meg rá, hogy a november 21-én tartandó Csorba emlékkonferencián valamelyik énekkarával zeneművével – ahogyan mondani szokták – emelje az emlékezés színvonalát? 

Meleg baráti öleléssel (bocsánat a plagizálásáért, Csorba szokta így
befejezni barátainak írt leveleit), a Csorba utódok nevében is Pintér László"​

​A fentiekhez nem kell kommentár.

2. Dr. Pesti János, a Csorba Társaság "szülőatyja" érdekes írást küldött nekem. Szíves engedelmével megosztom a hírlevél olvasóival.
Az Érdekes „félrehallások”, avagy: téves appercepciók c. írás innen elérhető.

Minden kedves olvasómnak szép és pihentető hétvégét kívánok: Pintér László